Tři králové opět procházejí ulicemi našich měst

2. leden 2013

V prvních lednových dnech koledníci opět přicházejí do našich domovů, aby nejen zvěstovali radostnou novinu narození Ježíše Krista a příchodu nového roku, ale také pomohli lidem v nouzi.

Tříkrálová sbírka je největší a jednou z nejznámějších sbírek na území České republiky pořádaná Charitou ČR. S koledníky v kostýmech Tří králů se můžete na ulicích setkávat od 2. – 14. ledna 2013.

„Tříkrálová sbírka je ojedinělá nejen díky tomu, že se jedná o největší sbírku na území celé České republiky, ale zejména, že i přes svůj rozsah většina výnosu sbírky pomáhá přímo v místě, kde byl vykoledován. Podporujeme tak činnosti a služby, které využívá řada našich spoluobčanů nebo blízkých,“ uvedl ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

Kolednickou skupinku tvoří zpravidla koledníci v dětském věku převlečení za tři krále, kteří se podle tradice přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíškovy. Na území Ostravsko-opavské diecéze koleduje okolo 7000 koledníků, kteří se budou letos snažit naplnit přes 2600 kusů pokladniček.

„Každý koledník je vybaven průkazkou vystavenou Charitou ČR. Průkazky jsou potvrzené příslušnou charitou a musí taktéž obsahovat podpisy odpovědných osob. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji uvedenými na průkazu totožnosti. Dále by si měli dávat dárci pozor na pečlivě zapečetěné kasičky, do kterých vhazují své dary. Tříkrálová kasička je opatřená nálepkou Charity Česká republika a zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem,“ upozorňuje diecézní koordinátorka Jana Hajnová na znaky, dle kterých rozpoznáte zástupce Charity.

Důkazem neustálé štědrosti dárců je i rekordní výnos sbírky v minulém roce: „V minulém roce jsme díky štědrým darům získali více jak 12 milionů korun. Věříme, že tento rok se nám podaří opět posunout pomyslnou hranici výtěžku a podpořit tak jednotlivé služby pro konkrétní cílové skupiny charitních zařízení,“ říká Lukáš Curylo.

Finanční prostředky získané během Tříkrálové sbírky pomohou nejen v regionech, kde se peníze vybraly, ale také v zahraničí. Každá charita využije získané finanční prostředky dle záměrů schválených Tříkrálovou komisí Diecézní charity ostravsko-opavské. Největší část záměrů v roce 2013 se zaměřuje na podporu služeb pro seniory, nemocné a handicapované, podpořeny budou také služby pro lidi bez domova a v materiální nouzi, stejně jako aktivity pro děti.

Definitivní výsledky koledování v ostravsko-opavské diecézi budou známy až na začátku února, nicméně již v průběhu ledna můžete sledovat výsledky Tříkrálové sbírky na webových stránkách – dchoo.caritas.cz

Mimo daru do kasiček koledníků můžete přispět finančním příspěvkem na bankovní účet č. 66008822/0800 a nebo formou dárcovské sms ve tvaru DMS KOLEDA na telefonní číslo 87 777.

autor: Diecézní charita ostravsko-opavská
Spustit audio