Zprávy z židovského světa

10. březen 2013

V reakci na oznámení o rezignaci papeže Benedikta XVI. předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder uvedl, že papež přispěl k rozvoji židovsko-křesťanských vztahů a podepřel je solidními teologickými základy. Prohlášení Evropského židovského kongresu sice zmiňuje, že odstupující papež byl dialogu se Židy méně „citově oddán“ než jeho předchůdce, ale současně oceňuje, že Benedikt XVI. významně přispěl k potlačení klišé o zodpovědnosti Židů za smrt Ježíše Krista. Podle aškenázského vrchního rabína Izraele Jony Metzgera vztahy mezi Svatým stolcem a vrchním rabinátem nebyly nikdy lepší než za papeže Benedikta XVI.

V Moskvě bylo otevřeno židovské muzeum, jehož vybudování přišlo na 50 miliónů dolarů. Židovskou historii na území někdejšího ruského impéria přibližují jak příběhy lidí, tak interaktivní tabule. V roce 1917 čítala židovská komunita v někdejším Rusku, zahrnujícím i části dnešního Běloruska, Ukrajiny a Polska, 5 miliónů Židů a byla největší v Evropě. Dnes žije v Rusku přibližně 150 000 lidí, kteří se hlásí k židovské národnosti.

Po výroku historika a člena parlamentu za rakouské Zelené Haralda Walsera, že vídeňská filharmonie sympatizovala za druhé světové války s rakouským nacistickým vedením, filharmonie požádala tři prominentní historiky o přezkoumání vlastní minulosti. Jejich úkolem bude probádat činnost vídeňské filharmonie v letech 1938 – 1945, její vztah k nacismu a osud jejích židovských hudebníků.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio