Potyčky mnichů na hoře Athos musela rozhánět policie

4. srpen 2013

Do zpráv světových sdělovacích prostředků se zase jednou dostala řecká hora Athos, která má zvláštní status a kde se nachází několik klášterů. Nikoli poprvé tam došlo k násilí, protože tamější mniši se nemohou shodnout, komu jeden z monastýrů vlastně patří.

Po několika letech se stal opět dějištěm násilností pravoslavný monastýr Esfigmen na hoře Athos v severním Řecku. Poprali se tam členové starého a nového bratrstva o právo v klášteře žít. Noví bratři dostali soudní povolení se v něm usadit, ale ti původní jsou přesvědčeni, že tam smějí žít pouze oni, a bojovali za svůj domov kameny a dokonce zápalnými láhvemi. Podle agentur byl nejméně jeden mnich zraněn a potyčku musela rozehnat policie. Soudní vykonavatelé se nakonec raději stáhli.

Znepřátelení mniši v Esfigmenu se takto poprali už v roce 2006, kdy bylo zraněno sedm lidí, i tři roky předtím. Tisíc let starý klášter je obětí konfliktu mezi pravoslavnou církví a fanatickými mnichy, kteří nesouhlasí se sbližováním církve s katolíky, které začalo v roce 1970. Když se dva roky nato sešel pravoslavný patriarcha Athenagoras s papežem Pavlem VI., vyvěsili nad klášterem černé vlajky. Esfigmen byl proto vyloučen ze všech orgánů hory Athos, jeho mniši dostali příkaz monastýr vyklidit a místo nich jej mělo obsadit nové bratrstvo. Nařízení však vzdorují dodnes i přes snahu policie je vystěhovat.

Klášter Esfigmen

Na svaté hoře Athos je dvacet klášterů. I když politicky je celý komplex součástí Řecka, má speciální status samostatné „mnišské republiky“ a svého guvernéra a podléhá přímé jurisdikci cařihradského patriarchy. Přežil nedotčen i druhou světovou válku, kdy požádal Hitlera, aby horu ochránil, a on to udělal.

Dodnes je omezen počet návštěvníků hory, který se řídí zvláštními pravidly. Host musí mít speciální povolení – jakési časově omezené „vízum“ v řečtině s datem podle juliánského kalendáře a podpisem tajemníků čtyř tamějších monastýrů. Horu smějí navštívit pouze muži a navíc s krátkými vlasy – každý dlouhovlasý opovážlivec je nemilosrdně ostříhán.

Policie zasahovala v klášteře Esfigmen

Ženy do komplexu nemají přístup vůbec, protože by mnichy rušily v cestě k duchovnímu osvícení. Evropský parlament mnichy před deseti lety vyzval, aby zákaz vstupu žen zrušili, protože odporuje principu rovnosti pohlaví, ale marně. Když se mniši nezaleknou ani policie, lze těžko očekávat, že vyhoví europoslancům.

autor: gzb
Spustit audio