Výstava Lotar Neumann – Fotografie

25. srpen 2013

„Lotar Neumann – Fotografie“. Takto prostě se jmenuje výstava, kterou ještě do 8. září můžete navštívit v Galerii Josefa Sudka v prostorách hradčanského domu U Luny v ulici Úvoz 24 v Praze 1.

Lotar Neumann patří k nejvýznamnějším exilovým autorům české fotografie, ale v domácím povědomí zůstává přesto mezi nimi spíše zapomenut. Narodil se 10. března 1918 v Chlumci nad Cidlinou v české židovské rodině, která se později přestěhovala do Prahy. Lotar navštěvoval gymnázium, vysokoškolské studium chemie mu přerušila válka. Ještě před ní se věnoval divadlu a za okupace i fotografii.

Válku Lotar Neumann přežil v úkrytu na venkově. Spolu s ním se z celé rozvětvené rodiny zachránil jen jeho bratr a strýc, který včas odešel do Spojených států. Strýc také Lotarovi, který roku 1947 dokončil vysokoškolská studia chemie, pomohl, když po komunistickém puči za dramatických okolností emigroval.

Nejprve pobýval ve Švýcarsku a posléze se usadil ve Venezuele, kde se svým bratrem vybudoval prosperující chemické závody. Díky tomu mohl naplnit i své sny. Kromě vášně pro fotografování k nim patřilo sběratelství umění. V roce 1962 se Lotar Neumann s manželkou přestěhoval do Švýcarska, kde prožil dalších 30 let svého života až do smrti 13. července 1992.

Logo

Nejstarší dochované fotografie Lotara Neumanna - pražská zákoutí a ohrady - jsou z roku 1946. Další černobílé práce vznikly až v exilu, nejdříve ve Venezuele, pak v nejrůznějších metropolích světa. Hlavním autorovým zájem je běžný pouliční život, detaily lidských tváří.

Autor se v polovině 60. let stal členem fotografického uskupení Groupe Photo Lemano v Lausanne, s nímž se účastnil řady mezinárodních výstav. Roku 1968 byl za svoji barevnou fotografii „Bílý kůň“ odměněn I. zlatou cenou FIAP – Mezinárodní asociace fotografů.

Lotar Neumann měl obrovskou přednost ve svém vzdělání a praxi chemika, specialisty na barvy. V jeho pojetí barva nebyla jen doplňkem či rozšířením dosavadní práce, ale jejím základním stavebním prvkem. Na takto vytvářených snímcích z Jižní Ameriky zachytil vedle krajin zejména karnevalové skupiny. Podobně fotografoval velikonoční oslavy v New Yorku, nejrůznější výkladní skříně.

Skutečným vrcholem Neumannovy tvorby se ale stal soubor jeho fotografií z Londýna roku 1967. Na přelomu 60. a 70. let Lotar Neumann odjel na dvouměsíční cestu po Indii, odkud si přivezl rozsáhlý soubor fotografií, zveřejněný po dvou letech příprav v Hamburku.

Pražská výstava v Galerii Josefa Sudka je jen komorním připomenutím této rozsáhlé tvorby významného fotografa a našeho krajana. Jak uvedeno, otevřena je ještě do 8. září.

Autor je kurátorem výstavy.

autor: Jan Mlčoch
Spustit audio