Ohlédnutí za historií Makabiády

8. září 2013

Slovo Makabiáda asi většině posluchačů nic neřekne. Přitom je to název třetí největší sportovní akce na světě, hned po olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale. Dějištěm této v podstatě rovněž olympiády, při níž se střetávají židovští sportovci, se každé čtyři roky stává Izrael. V červenci se zde konal již 19. ročník Makabiády.

Vznik Makabejských her inicioval patnáctiletý Yosef Yekutieli, inspirovaný olympiádou ve Stockholmu roku 1912. Z Ruska emigroval čtyři roky předtím do tehdejší Palestiny a jeho snem bylo připravit sportovní svátek pro židovské sportovce z celého světa. Pro tuto myšlenku získal postupem času podporu.

Název her Makabiáda byl odvozen od starověkého povstání vedeného dynastií Makabejských proti řecko-syrským utlačovatelům. A rok 1932, přesně 1800 let od vypuknutí jiného povstání Židů, tentokrát pod vedením Bar Kochby proti římským uchvatitelům, byl stanoven jako termín konání první Makabiády.

První světová Makabiáda v roce 1932 v Tel Avivu

Jak ovšem její myšlenku rozšířit v tehdejší Palestině? Na okružní jízdu po evropských židovských komunitách se vydaly dvě skupiny jezdců na motocyklech Harley Davidson. Jejich cílem bylo upozornit na konání her a současně shromáždit finance na stavbu stadionu v Tel Avivu.

První Makabiády se zúčastnilo na 400 sportovců z 18 zemí, včetně tehdejšího Československa. Závodilo se v atletice, fotbalu a plavání. Stadion v Tel Avivu, kde se konal otevírací ceremoniál, byl dostavěn večer před zahájením.

Druhé Makabiády v roce 1935 se zúčastnilo již 1350 sportovců. Sportovci z tehdejšího Československa byli opět u toho.

Třetí Makabiáda, plánovaná původně na rok 1938, byla kvůli vzestupu nacismu a později i druhé světové válce odložena do roku 1950. Od roku 1957 se Makabiáda koná každé čtyři roky.

Nad konáním Makabiády v roce 2001 visel otazník. Kvůli obavě o bezpečnost sportovců v důsledku intifády zvažovaly největší delegace odvolání své účasti. Nakonec ale sportovci, byť v menším počtu, přijeli a čtyřletá frekvence konání Makabiády zůstala nepřerušena.

V roce 2005 se již celkový počet sportovců vyšplhal na více než 7700 a letošní Makabiáda dosáhla rekordního počtu 8500 sportovců. Své závodníky vyslalo 78 zemí, po dvacetileté odmlce i Česká republika. Navíc 25 zemí se letos Makabiády zúčastnilo vůbec poprvé, například Kuba, Maroko, Honduras, Nikaragua nebo Bosna.

Makabiáda v roce 2005

Soutěže se konaly ve třech základních kategoriích podle věku sportovců od nejmladších po nejstarší. U vybraných silně obsazených disciplín byla zastoupena i kategorie pro paraolympioniky.

Na rozdíl od olympijských her nemá Makabiáda předem daný počet sportovních disciplín. Pokud se na daný sport přihlásí nejméně tři země, soutěž se koná. Sportovní úroveň her je ovšem v některých kategoriích vysoká. Mezi účastníky byli v minulosti i mnozí zlatí medailisté z olympijských her jako například plavec Mark Spitz či gymnastka Ágnes Keleti.

Makabiáda se koná pod záštitou mezinárodní Federace Makabi a zúčastnit se jí mohou jak občané Izraele, tak i Židé žijící mimo něj. O účasti a výsledcích našich židovských sportovců na letošní Makabiádě se dozvíte v příštím vysílání.

autoři: Beata Bartošová , Věra Hroudová
Spustit audio