Za lahodnou chutí čokolády se skrývá řada temných témat

20. říjen 2013

Češi rádi mlsají čokoládu a často se jí navzájem obdarovávají. V průměru jeden obyvatel Česka spořádá ročně 6 kilogramů čokolády, což je víc, než celosvětový průměr. Málokdo ale ví, že za téměř veškerou u nás spotřebovávanou čokoládou se skrývá dětská práce, obrovská chudoba pěstitelů kakaa a znečišťování životního prostředí. A právě na tato fakta upozorňuje nová mezinárodní kampaň Za férovou čokoládu, kterou v Česku organizuje Ekumenická akademie.

Čokoláda je nejoblíbenější a nejvíce konzumovanou cukrovinkou na světě. Nejvíc se jí sní v Evropě a v Americe, kde zároveň zůstává většina zisků z jejího prodeje, zatímco pěstitelé kakaa získávají z ceny jedné tabulky čokolády jen 6 %. Potýkají se tak s chudobou, protože vydělávají pouhých 25 korun za den. Kampaň Za férovou čokoládu ukazuje, že za její sladkou chutí a lákavými obaly se skrývá mnoho temných témat. K nejzávažnějším z nich patří dětská práce, jak říká koordinátorka kampaně Markéta Vinkelhoferová:

„My víme, že až dva miliony dětí v západní Africe pracuje na kakaových plantážích a celosvětově nuceně pracuje téměř 170 milionů dětí. A to kakao je jedním z odvětví, kde děti pracují nejvíc. Je to problematické, protože ti pěstitelé čelí velké chudobě, výkupní ceny kakaových bobů jsou velmi nízké, zpracovatelé čokolády tlačí na to, aby byly co nejnižší a aby měli co největší zisky. Pěstitelé tu svou chudobu řeší i tak, že shání dětské otroky. Je to velmi těžká, náročná, namáhavá práce, kakao plodí po celý rok, a aby nezničili právě dozrávající lusky, tak se to odsekává mačetami, nemůže se tam nasadit žádná technika, takže je to velmi těžká a nebezpečná práce s mačetami. Těžká je i co se týče objemu, protože se tahají pytle a koše s těmi kakaovými lusky a potom i proto, že se v produkci používají i konvenční (ne bio nebo ekologická) chemická hnojiva, postřiky, takže tomu všemu musí děti čelit – ale samozřejmě i dospělí.“

Kakaový lusky sklizený v Ghaně

Kampaň Za férovou čokoládu ukazuje, že kdo si chce pochutnat na čokoládě vyrobené z kakaa, při jehož pěstování nebyla porušována lidská práva, má možnost koupit si čokoládu s certifikací Fairtrade. Dnes už je k dostání nejen ve specializovaných prodejnách či zdravých výživách, ale i v supermarketech.

Fairtradová čokoláda

Kampaň v Česku organizuje Ekumenická akademie, jejímiž členy jsou církve, organizace i jednotlivci. A jak dodává Markéta Vinkelhoferová, právě církve hrály po 2. světové válce významnou roli při prosazování spravedlivého obchodu.

„Církevní organizace v Evropě nebo ve Spojených státech byly právě průkopníky toho spravedlivého obchodu. Třeba Německo, Francie nebo Spojené státy mají za sebou koloniální nebo otrokářskou minulost a lidé si říkali: Proč pořád máme těm zemím jenom pomáhat? I ta pomoc nastavuje nerovné vztahy, že já jsem ten hodný, který pomáhá těm chudákům. Oni si řekli: Proč nemůže být spolupráce – obchodní partnerská, spravedlivá a dobře nastavená spolupráce? A tak začali dovážet výrobky z těch zemí. Myslím, že to začalo kávou a nějakými rukodělnými výrobky a právě církve byly jedny z průkopníků.“

Sušení kakaových bobů v Ghaně

Nová kampaň Za férovou čokoládu apeluje na výrobce čokolády i na širokou veřejnost.

„Naše nová kampaň je tříletá celoevropská kampaň a chceme poukazovat právě na ty temné stránky čokolády, o kterých jsme mluvili, jednak formou happeningů, besed, promítání, snažili jsme se mít i atraktivní leták, budeme produkovat, videospoty, budeme ji šířit nejen na sociálních sítích, ale i na internetu.... Na konci listopadu tu budeme mít zástupkyni pěstitelů z Ghany, příští rok plánujeme pozvat zástupkyni nebo zástupce pěstitelů z Pobřeží slonoviny, příští rok touto dobou v říjnu 2014 projede Českou republikou Čokobus, který pojede od Pobaltí přes Balkán, střední a východní Evropu, přes Česko až do Bruselu. Budeme se snažit upozorňovat na to, že 97 % čokolády je neférové, neetické.“

Veronika Bačová a Markéta Vinkelhoferová

Na stránkách kampaně Za férovou čokoládu www.zaferovoucokoladu.cz mají spotřebitelé navíc možnost podepsat petici adresovanou velkým zpracovatelům kakaa, aby dbali na etický původ této plodiny.

Spustit audio