Pouť do Mekky letos provázely i obavy z viru MERS

20. říjen 2013

Mekka je nejen místem, ke kterému se váží dějiny islámu, ale je také živým centrem této víry, kam přicházejí každý rok miliony věřících ze všech kontinentů. Nejčastěji se lidé na hadž, tedy povinnou pouť do Mekky, vydávají před svátkem obětování. Každý rok je hadž něčím specifický. A čím se vyznačuje ten letošní?

„Čím mohamedánovi Mekka, to Čechovi Říp,“ praví starý nápis na hoře, na níž podle legendy vystoupal praotec Čech se svou družinou. Ve skutečnosti je Mekka pro muslimy důležitější než Říp pro Čechy, na něž zamíří jen část Čechů. Místo, kde kdysi začínal kázat prorok Mohamed, by měl alespoň jednou za život navštívit každý věřící muslim.

Dnes je hadž, tedy pouť do Mekky a vykonání série obřadů a společných shromáždění, mnohem jednodušší než dříve. Muslimové nemusejí přijít pěšky, ale podle bydliště a kapsy přilétají letadly, připlouvají na lodích a přijíždění auty a autobusy. Jen během hadže se na relativně malé ploše shromáždí v krátkém období kolem dvou milionů lidí. V minulých letech to pro saúdské úřady vytvářelo značné problémy, protože docházelo k tragickým tlačenicím nebo požárům.

Muslimští poutníci míří ke třem pilířům, které reprezentují Satana, a budou na ně házet oblázky, které nasbírali v uplynulých dnech pouti

Organizátoři proto už léta pečlivě vylepšují organizaci celé oslavy. Regulují tok lidí i pomocí matematických modelů, podobně jako pořadatelé velkých sportovních akcí. Nedávno také vznikla malá elektrická železnice, díky které se mohou velké počty lidí přesouvat mezi jednotlivými zastávkami hadže po kolejích – tedy mezi Minou, kde lidé táboří ve stanech, nebo místem, kde symbolicky kamenují satana. Je to nejen pohodlnější, ale také bezpečnější.

Právě bezpečnost se stala velkým tématem i letos. Mělo se o ní starat nejen sto tisíc saúdských vojáků, ale i jedna nadnárodní bezpečností agentura. Je to tatáž firma, která byla kritizována za nedostatečné zabezpečení ostrahy během londýnské olympiády. V arabských zemích je také zmiňována proto, že jí v Izraeli najímají jako ostrahu ve věznicích, kde jsou zadržováni i Palestinci. Na to reagovala Al Kajda, která tajemně pohrozila, že „Bůh přijde s vlastním řešením,“ pokud se agentura své lukrativní zakázky v Saúdské Arábii nevzdá.

Saúdští policisté sledují na monitorech pohyb poutníků ve Velké mešitě v Mekce

Shodou okolností právě během letošního hadže ve svém kázání vyslovil nejvyšší náboženský představitel Saúdské Arábie, šajch Abdulazíz al Šajch, jednoznačný nesouhlas s terorismem a násilím a vyzval muslimy, aby projevili lásku k míru a jednotě.

Více než teroru se však poutníci báli něčeho mnohem méně hmatatelného – viru MERS, který už ve světě zabil desítky lidí, většinou právě v Saúdské Arábii. Obrovské nahromadění lidí považují odborníci za nebezpečný faktor při případném šíření viru, proto také saúdské úřady o dvacet procent snížily kvótu pro zahraniční poutníky. Lékaři však zatím žádnou epidemii vzniklou v souvislosti s letošním hadžem nehlásí.

Egyptští poutníci se modlí po rituálu kamenování Satana. Letos někteří z poutníků nosili ochranné roušky z obavy před virem MERS
Spustit audio