Pět gospelových souborů znovu pomáhá dětem se spinální muskulární atrofií

29. listopad 2013

Těsně před začátkem adventu, třicátého listopadu letošního roku, se ve čtyřech českých a moravských kostelích bude na benefičních koncertech zpívat gospel. Projekt SMArt Gospel má již podruhé za cíl podpořit rodiny dětí, které se narodily se vzácnou, dědičnou a smrtelnou nemocí -- se spinální muskulární atrofií (SMA).

Koncerty se uskuteční v Praze, Plzni, Olomouci a Ostravě a začnou v půl sedmé večer. V Praze se lidé mohou těšit na Gospel Limited, Maranatha Gospel Choir a duo T´n´T a přijít do modlitebny Církve bratrské v Soukenické 15 v Praze 1.

V Plzni vystoupí sbor Touch of Gospel s hostující dánskou sólistkou Sarou Moshage v kostele sv. Martina a Prokopa v Plzni - Lobzích, v Brně se můžete přijít adventně naladit s Brno Gospel Choir a konečně v Ostravě se můžete těšit nejen na vystoupení sboru Keep Smiling Gospel z Orlové, ale i vokálního souboru Sluníčko z Bohumína, bluegrassové skupiny BG Styl nebo Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava. Partnerem ostravského a brněnského koncertu je i Unie českých pěveckých sborů a OSA, Brno Gospel Choir vystoupí díky podpoře Statutárního města Brna.

Výtěžek z dobrovolného vstupného ze všech koncertů poputuje na konto Kolpingovy rodiny ve Smečně, organizace, která pečuje o rodiny, ve kterých se narodily děti se spinální muskulární atrofií (SMA). Více o nemoci a programu Kolpingovy rodiny na podporu těchto dětí na www.dumrodin.cz.

SMA je vzácné, dědičné a fatální onemocnění, které postihuje 1 z 6000 narozených dětí. Je to onemocnění neuronů, které odpovídají za vědomé pohyby svalů, jako např. běhání, pohyby hlavy a polykání. SMA postihuje všechny kosterní svaly. Nemoc má několik typů, u některých se děti dožívají třeba jen jednoho roku věku, u jiného umírají postižení později, průměrně mezi 20. - 30. rokem věku, mohou mít problémy s dýcháním ve spánku a příčinou úmrtí je často právě tento problém nebo nějaká infekce dýchacích cest. Intelekt postižen není, naopak - děti se SMA jsou zpravidla velice chytré a komunikativní.

"Angličtina by takové šikovné děti popsala jako "smart", říká Alena Dobrovolná z občanského sdružení Gospel Train, která produkci koncertů koordinuje. "I proto jsme náš projekt na pomoc těmto dětem nazvali SMArt Gospel. Rádi bychom pomohli dětem se vzácnou nemocí, o které se mnoho neví, a proto může být získávání jakékoli podpory nesmírně obtížné. Máme za to, že projekt, ve kterém se spojí celkem pět gospelových souborů a jejich hostů rovnou na čtyřech místech po celé zemi, může pomoci nejenom finančně, ale i tak, že přispějeme k povědomí o problémech, se kterými se lidé s touto vzácnou nemocí potýkají. SMArt Gospel se koná podruhé a vzhledem k odezvě, se kterou jsme se setkali vloni, to nejspíš není ani naposledy. Vloni se vybralo 61 144 korun a tyto peníze se využily mj. na zajištění osobní asistence na táboře pro děti se SMA." Kateřina Kvintusová, dirigentka Maranatha Gospel Choir, která se s několika dalšími lidmi stará o koncert v Praze, dodává: "Celý projekt funguje tak, že za každým koncertem stojí organizačně konkrétní lidé z konkrétního sboru, který na daném koncertě vystupuje. Znamená to tedy pro všechny docela dost práce a přispíváme i na část nákladů s koncertem spojených, aby byl výtěžek koncertu co největší. Děláme to ale moc rádi a doufáme, že pomůžeme, kde je to třeba. Na koncert se všichni moc těšíme."

autor: GospelTrail
Spustit audio