O spolupráci Masarykovy univerzity s izraelskými partnery

26. leden 2014

Česká republika a Izrael jsou známy svými přátelskými styky. V akademické oblasti je u nás významně rozvíjí Masarykova univerzita v Brně.

Masarykova univerzita nahlíží Blízký východ jako prioritní oblast a spolupráci s Izraelem jako nejdůležitější v regionu. K dnes již standardním bilaterálním smlouvám o partnerství a výměně studentů s mnohými institucemi univerzita vybudovala v posledních třech letech další vazby, které spolupráci prohlubují.

Na prvním místě je nutné zmínit projekt EMAIL, který pod vedením Masarykovy univerzity vytváří předpoklady pro vzájemné výměny studentů, učitelů a výzkumníků z Evropy a Izraele. Práci na tomto poli v loňském roce ocenila Evropská komise, když projekt prodloužila na další tři roky.

Masarykova univerzita současně již v roce 2012 iniciovala ve spolupráci s Mezioborovým centrem v Herzliyi vytvoření Masarykova fondu, který podporuje cesty českých výzkumníků do Izraele. V loňském roce pak Masarykova univerzita uzavřela dohodu s izraelskou vládou o vytvoření obdobného projektu, Fondu Theodora Herzla. Z něho se recipročně financuje v České republice bádání o česko- či středoevropsko-izraelských vztazích v širokém kontextu společenských věd.

Z Masarykova fondu byl pro rok 2014 podpořen Tomáš Hejduk z Pardubické univerzity, který se věnuje filosoficko-etickým otázkám v konfrontaci s nelegitimní mocí, a spolu s ním Marcela Zoufalá z Karlovy univerzity s jejím projektem zaměřeným na zdroje a projevy antisemitismu v České republice a v Evropě. Koncem března se chystá nová výzva pro studijní pobyty v Izraeli, které se uskuteční v druhé polovině letošního roku.

Naopak z prostředků Fondu Theodora Herzla se u nás v roce 2014 uspořádají dva semináře pro zástupce z Izraele a Střední Evropy. Příští měsíc to bude v Brně seminář pro učitele a výzkumníky, v červenci pak v Telči seminář pro doktorské studenty. Tématem obou seminářů je odkaz Tomáše Garriguea Masaryka a Theodora Herzla. Konkrétně budou zaměřeny na úsilí obou politiků při budování států a národnostních identit, ale též na občanské vzdělávání, přístup k menšinám a vztah k nacionalismu.

Účast na únorové akci přislíbila například profesorka Hana Yablonka z Ben-Gurionské univerzity v Negevu, ale také dalších pět zástupců z izraelských univerzit, kolegové z Budapešti, Krakova a Plzně. Zájemci o doktorský seminář se o něm mohou více dozvědět na webových stránkách Masarykovy univerzity a přihlášky na něj mohou podávat do konce února.

Výše zmíněné aktivity jsou samozřejmě jen těmi nejvíce viditelnými. Kromě nich Masarykova univerzita pořádá ještě mnoho jiných akcí, které posilují vazby s Izraelem. Příkladem je plánovaná přednáška izraelského biochemika Aarona Ciechanovera. Tento odborník, nositel Nobelovy ceny za chemii za rok 2004, specializující se na metabolismus a rozklad bílkovin, se v dubnu představí v Brně v rámci Mendelových přednášek.

Autor pracuje v univerzitním Centru zahraničních studií

autor: Martin Glogar
Spustit audio