Flora a Fauna v podání izraelské výtvarnice Ronit Shalem

26. leden 2014

Až do konce měsíce je možné v galerii Dea Orh v Kozí ulici v Praze 1 zhlédnout výstavu izraelské výtvarnice Ronit Shalem nazvanou „Flora a Fauna“.

Výstavou v Galerii Dea Orh se izraelská umělkyně Ronit Shalem představuje v České republice poprvé. Svůj cyklus dekorativních dřevěných panelů "Flora a Fauna" pojala jako rozmanité kompozice barev a linií - fantazijní a grafické mapy imaginací krajinných motivů a světa zvířat. Stylizované prvky ostře kontrastují s vitalitou zvířecích subjektů. Striktní provedení vytváří iluzi textury a chvějivý pocit pohybu.

Ronit Shalem svými díly nenapodobuje skutečnost, ale nabízí stylizaci vlastní světu čisté výtvarné imaginace. Autorčiny obrazy tak v divácích evokují pocity, které znají z dětství nebo dávné minulosti. Jakoby jednotlivé scény zamrzly v čase a spolu s ním strnul i okolní prostor. Shalem přitom neváhá objevovat velmi emocionální témata, nezakrývající právě intenzívní vzpomínky na vlastní harmonické dětství.

Dílo Ronit Shalem

Izraelská umělkyně všemi těmito díly vychází z několika kulturních oblastí, je zřejmý vliv antické mytologie, indické, perské a egyptské kultury. Znalci na pražské výstavě současně jistě zaznamenají i inspiraci tvorbou tří významných tvůrců: haitsko-amerického malíře Jean-Michele Basquiata, rakouského umělce Friedensreicha Hundertwassera a francouzského malíře Henri Rousseaua.

Ronit Shalem na tomto základě proplétá a interpretuje kulturní styly, pomocí klasických i moderních forem dává obrazům nevšední vnitřní napětí. Výrazná barevnost, originální pojetí a jistá exotičnost propůjčují dílu Ronit Shalem zvláštní tajemství až mystiku.

Obraz Ronit Shalem

V dramaturgii pražské Galerie Dea Orh zaujímá výstava Ronit Shalem zvláštní postavení svým přihlášením se k novým trendům v současném dekorativním umění. Netypické umění dekorace tak může posloužit i jako podnět k diskusi o tom, jak uchopit současnou malbu.

Autor článku je kurátorem výstavy.

autor: Štefan Tóth
Spustit audio