Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

9. únor 2014

Zájemci o židovskou kulturu se i v nadcházejících dnech mohou těšit z nabídky, kterou pro ně připravilo Židovské muzeum v Praze. Jeho večerní pořady začínají vždy v 18 hodin a navštívit je můžete v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

Již toto úterý, 11. února, se zde uskuteční koncert houslisty Alexandra Shonerta. Program židovské hudby pro housle a klavír obsahuje originální aranžmá národních melodií, vlastní skladby Alexandra Shonerta, ale i díla klasiků židovské hudby. Na klavír Alexandra Shonerta doprovodí Natalie Shonert.

Neděle 16. února bude patřit především dětem a jejich rodičům. Během nedělní dílny nazvané „Lvíček Arje slaví Tu bi-švat“ se přítomní seznámí s tradicemi, které se váží k tomuto „Novému roku stromů.“ Dozví se, proč Židé v Izraeli v právě v tento den stromy vysazují, naučí se písničku, zatancují si a také si prohlédnou Starý židovský hřbitov. Tento pořad začíná již odpoledne ve 14 hodin, místo konání se nemění: Maiselova 15, Praha 1.

V úterý 18. února je na stejném místě v obvyklých 18 hodin na pořadu přednáška Jána Kapusňaka nazvaná „Delegitimizace židovského státu.“ Přednášející, absolvent politologie a bezpečnostních a strategických studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, představí základní terminologii a charakteristiku hlavních aktérů delegitimizace a démonizace Izraele a zaměří se i na otázku, jak je možné proti tomuto globálnímu jevu bojovat.

Ve čtvrtek 20. února bude v pražském židovském centru představena kniha „Karel Berman: kronika života operního pěvce“. O dílu věnovaném této všestranné osobnosti české poválečné hudební scény i spletitém životním osudu Karla Bermana bude se svými hosty rozmlouvat autor knihy Martin Kučera.

Nabídku večerních programů Židovského muzea v Praze konečně dnes uzavřeme pozvánkou na přednášku nazvanou „Purim navěky“. O své úvahy o mimořádné nadčasovosti svátku Purim a jeho významu se ve středu 26. února v 18 hodin podělí s posluchači pražský a vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon. Přednáška proběhne na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1.

Kompletní informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze najdete na internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, facebookovém profilu muzea nebo v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio