Daň z ochrany musí platit křesťané islamistickým povstalcům na severu Sýrie

9. březen 2014

Je všeobecně známo, že islamističtí povstalci v Sýrii pronásledují a zabíjejí křesťany, které považují za stoupence režimu prezidenta Asada. Teď se však poprvé stalo, že s nimi uzavřeli dohodu – jako ve středověku.

Křesťané v Sýrii jsou v občanské válce snad nejpronásledovanější skupinou obyvatel – rebelové se jim mstí za údajnou podporu prezidenta Bašára Asada, a jednotky režimu je zase podezírají z napomáhání opozici. Jsou tak terčem násilností, únosů a vraždění. Zvlášť krutí jsou islamističtí povstalci napojení na al-Káidu.

V severosyrském městě Raqqá teď ale došlo ke zcela novému jevu – džihádistická povstalecká skupina Islámský stát Irák a Levanta, která město ovládá, dala tamějším křesťanům ultimátum: Buď se podřídí islámskému právu šaría a začnou platit daň z hlavy za to, že jim islamisté poskytnou ochranu, anebo budou zabiti. Křesťanům nezbylo, než dohodu podepsat. Je na ní dvacet podpisů, které však byly na internetu zřejmě na žádost signatářů začerněny.

Křesťané tak nyní nesmějí „veřejně provozovat obřady“ nebo vystavovat na veřejnosti kříž. Nebudou renovovat kostely a kláštery, používat ampliony ani při neveřejných modlitbách, předčítat Písmo svaté nahlas, provádět obřady mimo kostely, bránit žádnému křesťanovi v přestupu na islám nebo urážet islám. Budou se skromně oblékat a nebudou na veřejnosti pít alkohol. Ženy se samozřejmě musí zahalovat. Když křesťané kteroukoli z podmínek poruší, budou zabiti. V opačném případě jim nehrozí žádné nebezpečí.

Daň z hlavy, takzvaná džizja, za ochranu nemuslimů vychází z Koránu a byla muslimskými dobyvateli ukládána už od dob proroka Muhammada, který ji nařídil židům v provincii Chajbar v roce 629. Souhlas nemuslimů s džizjou byl většinou vykládán jako důkaz, že přijímají autoritu islámského státu, a vybrané daně přispívaly k financování islámské expanze. Podrobené národy měly jen tři možnosti – konverzi k islámu, džizju nebo smrt. Daň z hlavy však platili pouze muži, a nikoli ženy, děti, starci, nemocní, chudí nebo mniši a poustevníci. Zrušila ji až Osmanská říše v polovině 19. století.

V Raqqá teď musí bohatí křesťané platit 13 gramů ryzího zlata neboli zhruba 500 dolarů, středně bohatí polovic a chudí čtvrtinu. Dohoda je první potvrzená zpráva o opětovném uložení této daně v moderní historii.

autor: gzb
Spustit audio