Středoafrická republika je na pokraji genocidy

16. březen 2014

Muslimské země často pronásledují křesťany, ale existují i opačné případy. Ve Středoafrické republice se stupňují brutální útoky na muslimy, kterých se dopouštějí křesťanské milice – anebo ozbrojenci, kteří se za ně vydávají.

Konflikt ve Středoafrické republice se rozrůstá a stále víc vypadá jako sektářský. Násilnosti si už vyžádaly tisíce mrtvých, vyhnaly z domovů milion lidí a OSN tento týden začala prověřovat, zda v zemi nedochází ke genocidě.

Situaci vyvolal loňský puč muslimské skupiny Séléka, který svrhl prezidenta Bozizého a do jeho křesla vynesl Michela Djotodiu. Ten však nad milicemi ztratil kontrolu a jejich ozbrojenci pokračovali ve vraždění křesťanských civilistů.

Dnes už je ve Středoafrické republice bez domova milion lidí ze čtyř a půl milionu obyvatel

Djotodia Séléku rozpustil, ale násilnosti neustaly. Nakonec byl sesazen a nastoupila nová prezidentka Catherine Samba-Panza, ale ani pak se situace nezlepšila.

V reakci na násilí muslimských milicí začaly vznikat sebeobranné skupiny. Říkají si Anti-Balaka a chtějí pomstít smrt svých blízkých. Skládají se většinou ze sirotků, někdy teprve desetiletých, jimž Séléka zabila rodiče.

Odveta však přerostla v nenávist vůči všem muslimům a touhu po krvi, a občas dokonce i kanibalismus. Anti-Balaka lynčuje, znásilňuje, mrzačí a vraždí bez rozmyslu všechny muslimy, včetně žen a dětí, a podpaluje jim domy a mešity.

Milice se lépe zorganizovaly a v jejich čele stojí často bývalí vojenští velitelé nebo politici svržení povstáním Séléky. Vyvražďovány jsou celé muslimské vesnice navzdory přítomnosti vojáků Francie a Africké unie. OSN slibuje další posily, ale zatím žádné nedorazily.

Třetina z milionu uprchlíků je v sousedních zemích a naléhavou pomoc potřebují už dva miliony Středoafričanů. V metropoli Bangui zbývá sotva tisíc z původních 150 000 muslimů. Humanitární organizace varují, že muslimové, kteří ze země ještě neuprchli, jsou v akutním ohrožení života a v obklíčení milicí Anti-Balaka. V násilnostech vůči křesťanům pokračují i ustupující členové Séléky.

Anti-Balaka se označuje za křesťany a média to přebírají a vytvářejí dojem, že se země sektářsky rozštěpila. Středoafričtí duchovní však před takovým rozdělováním varují a upozorňují, že Anti-Balaka není křesťanská, ale politická skupina. Místní katolická i protestantská církev se od všech ozbrojenců distancovala a vraždění odsoudila. Křesťané podle nich musí dál bojovat za lidskou důstojnost, společenskou soudržnost a národní jednotu.

autor: gzb
Spustit audio