Kulturní a vzdělávací programy Židovského muzea v Praze

23. březen 2014

Co nového v židovské kultuře v Praze? Odpověď na tuto otázku lze nejlépe nalézt v Maiselově ulici 15 v Praze 1 v prostorách pro vzdělávací a kulturní činnost pražského židovského muzea. S jeho nejbližšími pořady vás seznámíme v následující pozvánce.

Již toto úterý 25. března bude možno v 18 hodin navštívit projekci filmu „Pět nevěst“ z cyklu němých ruských filmů s židovskou tematikou. Snímek z roku 1929 ve formě „easternu“ přibližuje ukrajinský štetl Bednota, jemuž v roce 1919 hrozí pogrom od ukrajinských nacionalistických jednotek. Film opatřený českými titulky doprovodí původní hudba skladatele Jana Grunta s výraznými perkusivními nástroji.

Další pořad je připraven na středu 2. dubna, kdy se opět v šest hodin večer uskuteční přednáška německého historika Volkera Zimmermanna nazvaná „´Cikáni´, Židé a ostatní ´cizinci´“. Volker Zimmermann se v ní zaměří na snahy o kriminalizaci menšin v průběhu 19. století v habsburské říši, německém císařství a ve Velké Británii. Přednáška se koná v rámci semináře k moderním židovským dějinám, jehož garantem je Židovské muzeum v Praze a Ústav soudobých dějin Akademie věd. Proběhne v němčině bez tlumočení do češtiny.

Následující den, ve čtvrtek 3. dubna zve Židovské muzeum v Praze na vernisáž fotografií Norberta Švarce zachycujících stopy židovské přítomnosti v dnešním ukrajinském městě Černovice. Černovice, dříve označované za „Vídeň východu“, byly před válkou multikulturní výspou východního židovství a kolébkou jednoho z nejvlivnějších filozofických směrů 20. století - filozofie dialogu. Vernisáž výstavy nazvané „V proudu dialogu“ začíná na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1 v 18 hodin.

Kompletní přehled o vzdělávacích a kulturních pořadech pražského židovského muzea najdete na jeho internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, muzejním facebookovém profilu nebo v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio