Před cestou papeže Františka na Blízký východ se vyskytly bezpečnostní obavy

18. květen 2014

Už za necelý týden se vydá papež František na svou první pontifikální návštěvu Blízkého východu. Jeho cestu provázely nečekané potíže a teď se pro změnu vyskytly i bezpečnostní obavy.

Sotva se vyřešily organizační komplikace návštěvy papeže Františka v Izraeli v podobě stávky zaměstnanců tamějšího ministerstva zahraničí, vyvolaly nové události obavy křesťanských představitelů o pokojný průběh jeho pobytu. František navštíví ve dnech 24. – 26. května Jordánsko, Izrael a palestinská území poprvé v papežské funkci a zejména Izraeli na úspěchu této cesty nesmírně záleží.

Nepříjemné narušení příprav však způsobili radikální ultrapravicoví osadníci, kteří občas takzvaně „trestají“ vládu za omezování výstavby osad nejrůznějšími útoky na Palestince. Teď se obrátili i proti křesťanům – napsali anonymní výhrůžný dopis nazaretskému biskupovi a nastříkali sprejem několik neuctivých nápisů na budovy křesťanských institucí a kostelů.

Latinský patriarcha jeruzalémský Fuád Twal na tiskové konferenci k návštěvě papeže Františka na Blízkém východě

I když se na křesťanech ještě nikdy nedopustili násilí, uchýlili se k němu opakovaně vůči Palestincům, a verbální útoky tak vzbudily znepokojení křesťanských představitelů. Latinský patriarcha jeruzalémský Fuád Twal je tento týden odsoudil, postěžoval si, že „otravují atmosféru před papežovou návštěvou“, a upozornil, že jen za loňský rok došlo k čtrnácti útokům.

Izrael zdůrazňuje, že Františkovi žádné nebezpečí nehrozí, že projevy nesnášenlivosti jsou ojedinělé a řada radikálů byla zadržena. Tajná služba Šin Bet se přesto obává, že by extremisté mohli papežovu návštěvu narušit projevy nesnášenlivosti, i když bezpečnostní opatření budou bezprecedentní.

Tisková konference k návštěvě papeže Františka na Blízkém východě

Františkova cesta má přitom být příkladně mezinábožensky vstřícná. Aby papež oživil dialog s židy a muslimy, bere s sebou své staré přátele z dob, kdy byl arcibiskupem Buenos Aires – rabína Abrahama Skorku a profesora islamistiky Umara Abúda.

Papež se první den pomodlí za oběti syrské občanské války na břehu řeky Jordán a setká se se syrskými běženci. Navštíví tři palestinské uprchlické tábory i nejposvátnější místo judaismu Zeď nářků a památník obětem holokaustu Jad Vašem. Očekává se, že vyzve k obnově mírových rozhovorů, které koncem dubna zkrachovaly, a sejde se s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Logo pontifikální návštěvy papeže Františka na Blízkém východě

Významné budou i schůzky s jeruzalémským velkým muftím a ekumenickým patriarchou konstantinopolským Bartolomějem I., hlavním představitelem pravoslavné církve, s nímž bude sloužit mši v Chrámu Božího hrobu. Během nabitého programu návštěvy 20 míst pronese 15 projevů.

autor: gzb
Spustit audio