Zprávy z židovského světa

1. červen 2014

Nad vchod soukromé školy pro předškolní děti v lotyšské Rize byl počátkem května umístěn německy psaný nápis “Judenfrei”. Tento text byl užíván v nacistickém Německu a jím porobených státech jako označení pro místa zbavená Židů. Školu vlastní ultranacionalistický právník Imants Paradnieks, který do ní k výukovým programům zve sympatizanty nacistů. Za druhé světové války takzvaná Lotyšská legie čítající 90 000 mužů bojovala po boku SS a podílela na protižidovských zvěrstvech.

Přestože mediální obraz Izraele ve světě navozuje obraz nebezpečné země, sami Izraelci se ve své zemi cítí dobře. Podle údajů izraelského Ústředního statistického úřadu plných 86 % Izraelců vyjádřilo spokojenost se svým životem, z toho třetina uvedla, že je „velmi spokojena“. Co se týče finanční situace, spokojenost vyjádřilo 56 % Izraelců a 40 % uvedlo, že věří ve zlepšení v příštím roce.

Bývalý koncentrační tábor v Osvětimi trpí činy vandalů a krádežemi. S ohledem na zachování autentičnosti nejsou u 150 zachovaných budov umístěny kamery. Tábor se rozkládá na území velkém 200 hektarů, a proto ani při bedlivém dozoru nelze škodám zabránit. Návštěvníci například ryjí nápisy do dřevěných pryčen, na nichž spali vězni, nebo kradou kousky ostnatého drátu z plotu okolo tábora či hřeby z pražců kolejí.

Židovský národní fond se od svého vzniku roku 1901 systematicky věnuje zavodňování a výsadbě stromů v někdejší britské mandátní Palestině a od roku 1948 Státu Izrael. Za více než 110 let zde bylo vysazeno 240 miliónů stromů. Izrael je jedinou zemí na světě, v níž v posledních sto letech počet stromů vzrostl.

Světoznámý americký režisér Steven Spielberg oznámil, že na Univerzitě Jižní Kalifornie ve Spojených státech založí Centrum pro pokročilý výzkum genocidy. Jeho pracovníci budou zkoumat okolnosti, které vedou ke genocidě, a současně se zaměří na možnosti, jak hromadnému násilí a vraždění zabránit. Jak známo, Steven Speilberg již založil Nadaci vizuální historie přeživších šoa, jež shromáždila více než 50 000 svědectví.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio