Čeští ornitologové navštívili Izrael

13. červenec 2014

O Izraeli se často píše jen jako o zemi v politickém konfliktu, mnohdy v tragických souvislostech. Izraelská skutečnost však nijak tragická není. Izrael je zemí demokratickou, s dynamickou ekonomikou, přitahující zájem odborníků z nejrůznějších odvětví i turistů. Na jaře letošního roku navštívila židovský stát skupina členů České společnosti ornitologické.

Že Izrael je zemí s pestrou minulostí a spoustou památek všech věků, ví snad každý. Podstatně méně je známo, že je také zemí s krásnou a bohatou přírodou. Přesvědčit se o pověsti Izraele coby ptačího ráje odjela před více než čtvrt rokem skupina 11 českých ornitologů.

Významný podíl na organizaci exkurze České společnosti ornitologické mělo Velvyslanectví České republiky, které poskytlo cenné informace a také logistickou podporu. Byla to zároveň historicky první cesta, uskutečněná za hranice Evropy, ačkoli členské exkurze zpestřují spolkový život vlastně již od založení společnosti v roce 1926. Dosud však jejich cesty směřovaly spíše do domácích končin případně k sousedům – na Slovensko, do Rakouska, Maďarska, Polska nebo Německa.

Lukáš Viktora ve studiu ČRo Leonardo

Během 9 dnů v Izraeli měli ornitologové možnost poznat vyhlášené lokality po celé zemi, od masívu Hermon na trojmezí Izraele, Sýrie a Libanonu až po známé letovisko Eilat na pobřeží Rudého moře. Výběr termínu koncem března nebyl náhodný. Tou dobou totiž vrcholí ptačí stěhování z afrických zimovišť do hnízdišť v Evropě a Asii. Odhady hovoří až o půl miliardě migrujících ptáků každé jaro! Ten samý počet pak proletí zemí na podzim, jen opačným směrem.

Skutečnost nezůstala za očekáváním – českým ornitologům se v Izraeli podařilo zaznamenat 191 ptačích druhů. Záznamy se neomezily pouze na terénní zápisníky, byly též pořízeny tisíce snímků. Vznikl tak kvalitní materiál pro další práci – přednášky, články nebo prezentace. Vždyť vidět tak pestrou ptačí faunu je v Evropě prakticky nemožné! Některé údaje mohou být cenné i pro izraelské kolegy, se kterými ti čeští mají pravidelné kontakty.

K nejzajímavějším zážitkům patřila zastavení v pouštích, které tvoří významnou část jihu země. Po vydatných srážkách se vyprahlá krajina zazelenala a podmanivě voněla, takže dojmy měly dvojnásob exotickou příchuť. Ještě živěji bylo v okolí vod a na zelených plochách v kibucech i v centrech měst.

Při pozorování přírody nezůstalo jen u ptáků - v rákosinách Agmon Hula, ve skalách v okolí Mrtvého moře, na travnatých pláních Golanských výšin nebo v poušti neunikly pozornosti českých cestovatelů gazely, ale ukázali se i kozorohové, přímorožci a některé z šelem – šakali, promyky nebo kočka bažinná. Zbyl též čas na prohlídku některých historických památek. Silné dojmy si všichni účastníci výpravy odnesli především z návštěvy Jeruzaléma.

Ačkoli se bájnou metu 200 pozorovaných druhů ptáků nepodařilo jen těsně dosáhnout, všichni odjížděli domů spokojeni. A tak není vyloučeno, že další skupiny českých ornitologů budou do Izraele v dohledné době následovat.

autor: Lukáš Viktora
Spustit audio