Před dvaceti lety byla založena česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém

27. červenec 2014

v roce 1980 křesťanští příznivci Izraele založili Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém a letos na podzim tomu bude 20 let, co byla založena jeho česká pobočka.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém je neziskovou organizací s celosvětovým působením. Lze ji považovat za jeden z důsledků pohybu, který nastal v křesťanském myšlení po tragédii šoa a vzniku Státu Izrael. Křesťanské církve oficiálně opustily antijudaistickou teologii, ale je jasné, že k prosazení změny postojů v praxi nestačí proklamace na nejvyšší úrovni. V nové atmosféře však mají větší prostor organizace vzniklé spontánně zdola.

V České republice tvoří jádro organizace evangelikální křesťané, kteří navazují na tradici české reformace, považují Bibli za normu pro život a zdůrazňují osobní zkušenost obrácení k Bohu. Jejich mottem je výrok proroka Izaiáše „potěšujte můj lid, praví váš Bůh“. Tato výzva si žádá především praktické činy. V Izraeli tak organizace provozuje řadu charitativních projektů, v České republice patří k hlavní činnosti aktivní vystupování proti antisemitismu a vzdělávací aktivity ve školách.

Velký význam má i čtvrtletník Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém nazvaný „Slovo z Jeruzaléma“. Tato tiskovina sleduje hned několik cílů. Za prvé informuje o aktivitách organizace doma i v zahraničí. Pravidelně přináší reportáže z její největší české akce, která se pod názvem „Kulturou proti antisemitismu“ koná vždy v dubnu v Praze. Pozornost však věnuje i „Pochodu živých“ v Osvětimi či přednáškám ve školách, které ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze a památníkem Jad Vašem zajišťují vyškolení lektoři z řad členů organizace. Teologicky zaměřené úvahy odkrývají motivaci těchto křesťanů a často se věnují židovsko-křesťanským vztahům.

Podstatnou část publikace „Slovo z Jeruzaléma“ tvoří historické články. V každém čísle tak lze nalézt nějaký unikátní text. Tu mapuje osudy Židů z Ostravska, kterým se podařilo přežít šoa, jindy zase sleduje neuvěřitelné zákruty poválečné české vojenské pomoci mladému izraelskému státu.

V neposlední řadě se časopis věnuje aktuálním událostem v Izraeli a na Blízkém východě. Protože čtvrtletník nemůže soutěžit s nejčerstvějším internetovým zpravodajstvím, zaměřuje se na analýzy a komentáře, jejichž význam nezmizí se zapadajícím sluncem. Pravidelně analyzuje situaci v Sýrii a Egyptě a postavení arabských křesťanů v Izraeli a okolních zemích. Stálá rubrika podrobuje kritické analýze mediální klišé a nepřesnosti v informování o blízkovýchodním konfliktu.

Časopis má exkluzivní vlastní zdroje, jakým je například v Jeruzalémě žijící německý novinář a teolog Johannes Gerloff, a dále publikuje kompilace a překlady zahraničních materiálů, které se v českém tisku zřídkakdy citují. Kdo se zajímá o Izrael, najde v „Slovu z Jeruzaléma“ skvělý a objektivní zdroj informací.

Autor je předseda české pobočky Mezinárodnhoí křesťanského velvyslanectví Jeruzalém

autor: Mojmír Kallus
Spustit audio