Před 95 lety se narodil básník Jiří Orten

24. srpen 2014

Příští sobotu, 30. srpna, uplyne 95 let od narození básníka Jiřího Ortena, jednoho z největších zjevů českého moderního básnictví. Věnujeme mu následující vzpomínku.

Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein, se narodil v Kutné Hoře v rodině majitele textilního obchodu. Po ukončení reálky studoval v Praze na dramatickém oddělení Státní konzervatoře hudby, ale nacistická okupace mu znemožnila studium dokončit. Ani protižidovská opatření však nezabránila, aby pod pseudonymem vydal ve třech básnických sbírkách své verše z let 1939–1941 stejně jako skladbu „Jeremiášův pláč“. Brzy nato, 1. září 1941, Jiří Orten, jeden z největších talentů moderní české poezie, zahynul ve svých 22 letech pod koly německé sanitky v Praze.

Nezpochybnitelná autorita české literární kritiky profesor Václav Černý o Ortenovi roku 1947 napsal:

„Třebas mrtev, významem svého díla, problematikou svého osudu, svým porozuměním dnešnímu člověku a naopak zadlužeností naší lásky k němu, dosud plně námi nepochopený je a zůstává jedním z nejsoučasnějších básnických tvůrců. Stále ještě putuje, není na konci své dráhy, stále ještě kráčí několik kroků před námi.“ Tolik profesor Černý. A vskutku, k Ortenově poezii stejně jako k jeho deníkům z doby okupace se vracejí stále nové generace čtenářů. Třeba k básni „Slovo“:

„Slovo tak rezavé jako rezeda
tak zimomřivé jako zinek,
tak plné koláčů jako koleda,
tak milující jako od maminek,

takové slovo pošli mi, ó, Pane!
Mám velkou chuť být smělý jako smích
a lodičky mých snů uboze ztroskotané,
na nekonečné vodě sní si o březích.“

autor: Leo Pavlát
Spustit audio