Etgar Keret je mistrem povídky

24. srpen 2014

Minulý měsíc jsme v našem pořadu upozornili na české vydání knihy vynikajícího izraelského spisovatele Aharona Appelfelda „Květy temnoty“. Appelfeld patří ke starší generaci tvůrců současné izraelské literatury, která se však může pochlubit i mladšími autory, přesto již světového renomé. Patří k nim především Etgar Keret.

„Dejte šanci kompromisu,“ vyzývá Etgar Keret ve svém nejnovějším článku z 15. července pro Los Angeles Times. Píše v něm: „Proč všichni tak rádi mluví o ilusorním míru na Blízkém východě, když žádný se k němu nedokáže přiblížit ani o jeden jediný milimetr?“ A popisuje situace, kdy politici, novináři, veřejnost stále mluví o mírových jednáních, přičemž dobře vědí, že mír zůstává v nedohlednu. Nebo se zamýšlí nad školním vystoupením svého syna, kdy celá třída prosí o jediné – o mír.

Nedosažitelnost míru se stala realitou života posledních dvou tří generací mladých lidí v Izraeli, píše Etgar Keret. Zdůrazňuje, že bez potřebných kompromisů žádný mír nikdy nepřijde. A v závěru s humorem sobě vlastním dodává:

„Je mnohem těžší psát písně o kompromisu, obzvláště takové, které by zněly i v podání dětského sboru. A taky je to mnohem méně cool na tričku.“

Etgar Keret je jeden z nejoriginálnějších autorů své generace. Oblíbený je především u mladšího publika, které si získává nejen jako autor povídek, ale také jako scenárista a spoluautor komiksů.

Narodil se v Izraeli v roce 1967 a kořeny jeho rodiny sahají do středoevropského regionu. Rodiče přežili šoa a před válkou žili v Polsku a Bělorusku. Mimochodem, do Polska se Etgar Keret rád vrací a překlady jeho povídek zde našly řadu nadšených čtenářů.

Keret dnes žije v Tel Avivu a kromě své vlastní tvorby píše scénáře pro izraelskou televizi a přednáší na Filmové škole v Tel Avivu. Jako spisovatel debutoval v roce 1992 sbírkou povídek „Potrubí“. Dnes jsou jeho knihy přeloženy do více než třiceti jazyků.

Povídky Etgara Kereta do češtiny překládají hebraistky Tereza Černá a Magdalena Křížová. Před devíti lety vyšla první kniha Keretových povídek s názvem „Létající Santini“ a v tomto roce následoval soubor „Najednou někdo klepe na dveře“. Obě knihy uvedl osobně autor v Praze na veletrhu Svět knihy.

Etgar Keret je mistrem povídky. Tento žánr si mimořádně oblíbil a vytvořil osobitý styl, který odpovídá naší touze po nekonečném vyprávění příběhů, hledání tajemných a překvapivých vyústění a díky humoru a sebeironii pomáhá přežít i krutou realitu. Hrdiny Keretových povídek jsou běžní Izraelci a také půdorys vyprávění nezapře reálie této blízkovýchodní země.

Autor vypráví o tom, jak komplikovaný, nebezpečný a také bláznivý může být všední den. Stačí se porozhlédnout. A Etgar Keret to zvládá skvěle. Život je v jeho textech koncentrován v situacích, které nemají daleko k absurditě, a v podání Etgara Kereta také k ironii, vtipu a černému humoru. Na malém prostoru a současným jazykem dokáže autor vykreslit celé lidské osudy.

autor: Barbora Čermáková
Spustit audio