Zprávy z židovského světa

21. září 2014

Izrael vyvinul minifarmu, která může významně zlepšit život především v zemích třetího světa. Na ploše pěti čtverečných metrů je možno vypěstovat zeleninu dostačující pro čtyř až pětičlennou rodinu, a to bez úrodné půdy, tekoucí vody a elektřiny. Rostliny rostou na technologicky vylepšeném principu hydroponie – pěstování ve vodě s přidanými živinami a organickým odpadem z ryb, rostlin a dokonce i savců. Systém je dodáván v podobě bedýnek, které je možno pospojovat.

Středisko Simona Wiesenthala v Paříži se obrátilo na francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea se žádostí, aby byl změněn název obce v centrální Francii La Mort-Aux-Juifs. Toto spojení doslova znamená „smrt Židům“. Má se za to, že název obce se datuje z 11. století, kdy ve Francii došlo k řadě pogromů. K pokusu o změnu názvu obce došlo již před 20 lety, avšak bez úspěchu.

O emigraci do Izraele zatím letos požádalo na 5000 francouzských Židů. Vedoucí Židovské agentury pro Izrael v Paříži Ariel Kendel k tomu uvedl, že francouzští Židé se cítí ohroženi extrémní pravicí na jedné straně a radikálním islámem na straně druhé. Francouzská půlmiliónová židovská populace je po Izraeli a Spojených státech třetí největší na světě.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio