Zprávy z židovského světa

14. prosinec 2014

Šest Izraelců se může pochlubit novým světovým rekordem v plavání na širém moři. Za šest dnů přeplavali z Kypru do Tel Avivu, přičemž uplavali 380 km. Jejich hlavním cílem však bylo především upozornit na znečišťování mořských vod, přimět svět, aby této otázce věnoval větší pozornost.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uspořádala minulý měsíc v Berlíně konferenci o antisemitismu. Řečníci konstatovali jeho zjevný nárůst, což přičítali situaci na Blízkém východě a úspěchu krajně pravicových stran v řadě evropských zemí. Jak na konferenci uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, „troufalý, brutální antisemitismus opět ukazuje svou ohyzdnou tvář“.

Nejstarší židovské ghetto na světě, které vzniklo v Benátské republice roku 1516, se dočká rekonstrukce. Potřebné prostředky ve výši 12 miliónů dolarů, tedy asi 270 milionů českých korun, shromáždila skupina filantropů vedená módní návrhářkou Diane von Fürstenberg a realitním investorem Josephem Sittem. Pět synagog z 16. století patří k nejvyhledávanějším památkám Benátek.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio