Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

11. leden 2015

Židovské muzeum v Praze nabízí i v příštích 14 dnech zajímavé pořady. Pro ty, kdo je chtějí v Maiselově ulici 15, v Praze 1 navštívit, jsme připravili následující nabídku.

Již pozítří, v úterý 13. ledna, bude možné se vypravit na přednášku historiků Ladislava Jouzy a Miroslavy Jouzové o židovské podnikatelské rodině Mandelíků. Bernard Mandelík se v 19. století významně podílel na průmyslovém rozvoji města Kolín a získané zkušenosti uplatnil při správě cukrovaru v nedaleké Ratboři, který i s velkostatkem koupil. V rozvoji rodinné firmy pokračovali jeho synové. Zvláště Robert Mandelík patřil za první republiky k předním českým cukrovarníkům a zařadil se mezi pražskou podnikatelskou a finanční elitu. Přednáška začíná v 18 hodin.

Další pořad v Maiselově ulici 15 v Praze 1 se koná v neděli 18. ledna od půl sedmé večer. Diskuze o problematice zobrazování Boha v křesťanství a judaismu se zúčastní izraelská pedagožka a dlouholetá předsedkyně Světové rady křesťanů a Židů Debora Weissman a spolu s ní Pavel Hošek z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Diskuze se koná ve spolupráci se Společností křesťanů a Židů a proběhne v angličtině se simultánním tlumočením do češtiny.

Následně, v úterý 20. ledna v 18 hodin, se v pražském židovském centru uskuteční vernisáž výstavy fotografií Pavlíny Schultz, spoluautorky projektu TLV24. TLV znamená Tel Aviv. Pavlína Schultz spolu s architektem Danielem Zissem si předsevzala zachytit každodenní život města a jeho obyvatel a na svých fotografiích si všímá několika jeho míst. Zkoumá, jak se mění během dne, jakou mají roli v organismu města a čím jsou pro ně specifická. Výstavu uvede její autorka a Jitka Pánek Jurková z Velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

I v lednu bude v Židovském muzeu v Praze pokračovat pamětnický cyklus „Naše 20. století“. Pozvání do něj tentokrát přijaly dvě rodačky z pražské Libně - Eva Keulemansová-Smolková a Helga Hošková. S Petrem Sokolem, lektorem vzdělávacího projektu „Naši nebo cizí?“, budou vzpomínat na léta předválečná, poválečná i válečná v neděli 25. ledna od 17 hodin. Jako ostatní pořady se i tato diskuse bude konat v Maiselově ulici 15, v Praze 1.

Další podrobnosti o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze možno nalézt na internetových stránkách muzea www.jewishmuseum.cz, jeho facebookovém profilu a stejně tak v tištěném „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio