Jubilejní synagoga v Praze představuje fotografie Jaroslava Fišera s židovskou tematikou

22. srpen 2015

Pražská Jubilejní synagoga, zvané též podle ulice, v níž se nachází, Jeruzalémská, se stále více zapisuje do povědomí kulturní veřejnosti. Po letech postupných úprav je nyní tato monumentální stavba v maurském slohu z roku 1906 plně opravena a restaurována, je sem možno zajít na varhanní koncerty a rovněž zhlédnout zajímavé výstavy. Kromě dvou stálých - „Židovská obec v Praze od roku 1945 po dnešek“ a „Židovské památky a jejich rekonstrukce po roce 1989“ – se je zde možno aktuálně seznámit s fotografickou tvorbou Jaroslava Fišera.

Jaroslav Fišer, absolvent pražské FAMU, vystavoval své snímky, objekty a intermediální práce na mnoha výstavách doma i v zahraničí a je s nimi též zastoupen v řadě veřejných sbírek. Do krásných prostor Jeruzalémské synagogy nyní vstoupil svým dílem podruhé. Poprvé se tak stalo v rámci cyklu výtvarných prezentací na sklonku 90. let, nyní prezentuje dva soubory: jednak snímky židovských hřbitovů a památek, jednak ukázky volné tvorby.

Impulsem pro vznik fotografií s židovskou tematikou byla spolupráce s Židovskou obcí v Praze: jednak na obrazové části již zmíněné výstavy „Židovské památky a jejich rekonstrukce po roce 1989“ umístěné na galerii synagogy, jednak na související obrazové dokumentaci. Prvá část výstavy v Jeruzalémské synagoze reprezentuje právě výběr z těchto snímků.

Ty zachycují atmosféru židovských sakrálních míst, místy tajemnou, protkanou světelnými paprsky, s detaily struktury kamenných náhrobků a hebrejských liter. V hledáčku Jaroslava Fišera ožily také symboly židovské tradice: šesticípý Davidův štít, žehnající ruce kněžského rodu kohenů, konvičky levitů k rituálnímu omývání.

Skrytá krása a atmosféra židovských hřbitovů lákala mimochodem autora již od dětství. Jako školák zaujal svými ponurými detaily ze zarostlého Starého židovského hřbitova v Praze odbornou komisi soutěže „Svět mladýma očima“. Tehdy za své snímky získal zvláštní cenu.

Volnou tvorbu autora reprezentují na výstavě v Jeruzalémské synagoze dva soubory z nedávné doby. První z nich „Veteše“ zobrazuje v reálných prostředích nově vytvořené sochy z použitých a vyhozených materiálů. Fotografie si pohrávají se skutečností, s fyzickými zákony, hledají absurdní konfrontace, vytvářejí nové příběhy, nová setkání. Pro zvýraznění atmosféry jsou snímky adjustovány ve starých, mnohdy oprýskaných rámech.

Také v dalším souboru s lakonickým názvem „Texty“ si autor pohrává se starými předměty, které jsou ale v tomto případě poskládány do zátiší a kompozic. Obrazová část je inspirována vlastními texty, do značné míry je ilustruje.

Výstavu snímků Jaroslava Fišera v hlavní lodi Jeruzalémské synagogy si je možno prohlédnout ještě necelé tři týdny, do 11. září. Otevřeno je denně od 11 do 17 hodin s výjimkou sobot.

autor: Jana Smékalová
Spustit audio