Únik interních dokumentů Vatikánu, Akademie pro aktivní třetí věk a devadesátiny Giovanniho Coppy

7. listopad 2015

Vatikán vyšetřuje další únik interních dokumentů. Vatikánská stráž zatkla vysoce postaveného španělského duchovního a laickou členku kontrolní komise pro ekonomicko-administrativní otázky Svatého stolce ustanovené papežem Františkem před dvěma roky.

Žena byla propuštěna poté, co slíbila, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Oba měli informace předávat novinářům. Kauza souvisí s vydáním dvou knih. Jejich autoři - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi se v nich zaměřili na vatikánskou finanční správu.

Vatikán zvažuje právní kroky proti vydání knih. Obsahují totiž podle něj odcizené dokumenty a jsou „zradou důvěry dané papežem“.

Podobný případ zažil církevní stát už v roce 2012. Také v kauze známé jako Vatileaks tehdy figuroval novinář Nuzzi. V jeho tehdy vydané knize se objevily soukromé dokumenty Benedikta XVI. Hlavní pachatel, papežův komorník Paolo Gabriele byl tehdy odsouzen k 18 měsícům nepodmíněně.

Akademie pro aktivní třetí věk

V Hradci Králové bude zahájena Akademie pro aktivní třetí věk. Na první setkání zve starší lidi 19. listopadu do Nového Adalbertina Diecézní centrum pro seniory. Tématem bude podpora spirituálního života seniorů. Řeč bude o tom, proč je důležité prohlubovat ve stáří svůj vztah k Bohu nebo jak se konkrétně zapojit ve farnosti.

Giovanni Coppa oslaví devadesátiny

Devadesátiny oslaví v pondělí bývalý apoštolský nuncius u nás, Giovanni Coppa. V roce 1990 přišel jako první porevoluční velvyslanec Vatikánu ještě do Československa. Po rozdělení republiky zůstal jako diplomatický zástupce Svatého Stolce v Praze. Do Vatikánu se vrátil až v roce 2001. V listopadu 2007 ho papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem. Coppa se mimo jiné jako expert na latinu zúčastnil druhého vatikánského koncilu.

Spustit audio