Modlitba za oběti totalitních režimů, Svátek světel Diwali a projekt Noc venku

14. listopad 2015

Ekumenická modlitba za oběti totalitních režimů proběhne na státní svátek 17. listopadu ve svatovítské katedrále. Povede ji pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

V rámci bohoslužby zazní světová premiéra „Panychidy“ Petra Koronthályho v podání Romana Janála (baryton), Kühnova smíšeného sboru se sbormistrem Martinem Valáškem a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

Svátek světel Diwali

Diwali – Svátek světel – oslavili tento týden hindové po celém světě. Jde o jeden z jejich největších svátků. Připomíná legendu o králi Rámovi, který ve velké bitvě přemohl zlého démona Rávana a zachránil tak svou manželku. Když se za tmy vracel z bitvy domů, lidé podél jeho cesty zapalovali světla.

Na počest této události hindové dodnes na Diwali rozsvěcejí olejové a voskové lampy jako symbol vítězství dobra nad zlem. Spolu s Hindy slaví Diwali také Sihkové a Džinisté.

Poselství papeže Františka slovenským biskupům

Přijímání migrantů, role laiků v církvi, pastorace rodin a mládeže, ale také jednota pastýřů a pastorace Romů – to byli podle Vatikánského rozhlasu hlavní body poselství papež Františka slovenským biskupům. Ti se s ním setkali ve čtvrtek v rámci takzvané návštěvy Ad limina. Tu ve Vatikánu každých pět let vykonávají biskupové ze všech částí světa. Podle bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského se řeč stočila i na kauzu arcibiskupa Roberta Bezáka.

Projekt Noc venku

Ukázat veřejnosti, jaké je to spát venku v chladné podzimní noci, a zároveň získat prostředky, které jsou použity na podporu potřebných – to je cíl „Noci venku“. Projekt je inspirován obdobnou akcí, která probíhá v Anglii již několik let.

První česká Noc venku se uskutečnila v listopadu 2012 v Ostravě. Letos už je do ní zapojeno 18 měst. Akce se koná ve druhé polovině listopadu, kdy venkovní teploty značně klesají a začíná nejtěžší období pro ty, kteří žijí na ulici.

Například v Olomouci začne akce ve čtvrtek 19. listopadu divadelním představením herců, kteří mají s bezdomovectvím zkušenost. Nejodvážnější účastníci akce mohou přespat pod širým nebem a ráno obdrží certifikát. Vstupným na akci jsou trvanlivé potraviny v hodnotě 50 korun.

Spustit audio