Židé se v Evropě cítí stále méně bezpečně a stěhují se do Izraele

6. prosinec 2015

Období, kdy se Židé v poválečné Evropě cítili bezpečně, zřejmě skončilo. Už několik let roste antisemitismus a na Židy se zaměřují i islamističtí teroristé, zejména ve Francii. Řešením je stáhnout se do soukromí, žít nenápadně, nebo se odstěhovat, třeba do Izraele.

Podle průzkumu americké Ligy proti hanobení letos negativní názor na Židy připustilo 17 % Francouzů, 29 % Španělů a Italů nebo 21 % Belgičanů, ale i 67 % Řeků, 37 % Poláků a 40 % Maďarů.

Nejvíc útoků je ve Francii – v letošním roce, kdy hned v lednu došlo k atentátu na pařížský košer supermarket, jejich množství stouplo o 84 % oproti loňsku.

Předseda Rady židovských obcí ve Francii Roger Cukierman má policejní ochranku a cestuje v obrněném automobilu.

Od roku 2009 se z Francie vystěhovalo přes 20.000 Židů do Izraele, z toho 7200 jen vloni.

Letos už před listopadovým vražděním alija zesílila o čtvrtinu. Podle průzkumů ji zvažuje 80 % z půl milionu francouzských Židů. Někteří z už vystěhovaných dokonce tvrdí, že se v Izraeli cítí bezpečněji, přestože tam už přes dva měsíce pokračují teroristické útoky.

Vrchní rabín Bruselu Albert Guigui prohlásil, že v Evropě už pro Židy není místo. Židé se bojí nosit na veřejnosti kipu či Magen David i chodit do synagogy a modlí se raději doma.

Při nedávném zátahu na teroristy, kdy byl Brusel několik dní zcela ochromen, byly zavřené i synagogy – poprvé od druhé světové války, zdůraznil Guigui.

Také belgičtí Židé, kterých je asi 50.000, odjíždějí stále častěji do Izraele, Kanady a Spojených států.

Německá Ústřední židovská rada vyzvala vládu, aby omezila příliv uprchlíků, protože muslimové si ze svých kultur přinášejí nenávist vůči Židům a mají potíže s integrací do společnosti.

Ještě v září přitom předseda německé židovské obce Josef Schuster zdůrazňoval nutnost uprchlíkům pomáhat. Teď rovněž připomněl, že běženci přicházejí ze zemí, které jsou nepřáteli Izraele, a nenávist proti němu pak obracejí proti evropským Židům.

Počet antisemitských incidentů v Evropě, včetně Německa, například výrazně vzrostl po loňské izraelské válce proti palestinskému teroristickému Hamásu v pásmu Gazy. Demonstranti v Essenu, kteří se tehdy pokusili vypálit synagogu, provolávali hesla jako „Židé do plynu“.

Schusterovu výzvu k omezení počtu běženců podpořil i předseda židovské obce Rakouska Oskar Deutsch, jehož země má s růstem antisemitismu stejné zkušenosti.

V evropských státech také sílí neonacistické strany, a řada z nich je dokonce v parlamentu. Existují i vysocí politikové, kteří nepřestávají Židům připisovat vinu za všechny problémy světa.

Podle švédské premiérky Margot Wallströmové nebo předsedy holandské Socialistické strany Jana Marijnissena prý za pařížské listopadové útoky může izraelsko-palestinský konflikt – rozuměj Izrael.

A většina Evropanů je dnes přesvědčena, že Izrael představuje větší hrozbu pro světový mír než Írán nebo Severní Korea.

Evropští židovští představitelé jsou pesimističtí – podle nich Židy v Evropě čekají ještě horší časy.

autor: gzb
Spustit audio