Vánoční balíček pro ukrajinské děti, papežovo poselství ke Světovému dni míru a výstava betlémů

19. prosinec 2015

334 dětí bude letos na Ukrajině obdarováno díky sbírce „Vánoční balíček“. Uspořádala ji olomoucká Arcidiecézní charita. Ta má na Ukrajině každý rok předem vytipované děti ze sociálně slabých rodin a dětských domovů.

„Těmto dětem jsme zajistili v České republice vánoční dárek. I když tuto akci pořádáme každoročně, stále nacházíme děti, pro které je to vůbec první dárek v životě,“ vysvětluje Rostislav Strojvus, který má projekt na starost.

Papežovo poselství ke Světovému dni míru

„Největším nepřítelem míru je lidská lhostejnost, která vzniká odmítnutím Boha. Dnes nabyla globálních rozměrů, a kromě nezájmu o Boha se projevuje také nepozorností vůči bližním a veškerému stvoření,“ konstatuje papež František v Poselství ke Světovému dni míru. Ten připadá na 1. ledna příštího roku. V roce milosrdenství, píše dále hlava katolické církve, je každý povolán k tomu, aby u sebe rozpoznal lhostejnost a začal zlepšovat svět kolem sebe.

Výstava betlémů v Ústí nad Labem

Na osmdesát betlémů je k vidění v těchto dnech v Ústí nad Labem v arciděkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Jsou zde vystaveny exponáty z tuzemska i ze zahraničí, vytvořené ze dřeva, papíru, keramiky nebo třeba perníku. Zajímavý je také háčkovaný betlém Libuše Rokosové.

Divadlo O tom slavném narození

Přímo v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě sehraje dětský divadelní soubor Kukadýlko z Dobřichovic divadelní hru Tomáše Vůjtka se všeříkajícím názvem – O tom slavném narození. Hudební doprovod obstará hudební soubor Archandělband, složený z učitelů hudby Základní umělecké školy Dobřichovice. Hra začne 22. 12. v 18 hodin. U vchodu do Katedrály svatého Víta budou také skauti rozdávat Betlémské světlo, takže lucerničky s sebou.

Spustit audio