Židovské knižní tipy na dlouhé zimní večery

27. prosinec 2015

„Dějiny Židů v českých zemích v 10. až 18. století“. Tak se jmenuje nová, bohatě ilustrovaná knížka historika Židovského muzea v Praze Alexandra Putíka. Představuje postavení Židů a nejvýznamnější osobnosti této doby.

Proč jsou pro Židy důležitá slova? Na tuto otázku se snaží odpovědět izraelský prozaik Amos Oz se svou dcerou, historičkou Faniou Oz-Salzbergerovou v knize Židé a slova. Ta právě vyšla i v češtině. Esej se zabývá židovskými texty od Písně písní až k filmům Woodyho Allena a poutavě vykládá židovské dějiny jako příběh vztahu národa k jeho ústní i písemné tradici.

Proč vznikl Izrael? Jak vznikl? A může přežít? Ptá se v knize Země zaslíbená izraelský spisovatel Ari Šavit. Vypráví příběh Izraele od počátků sionistického hnutí a definuje problémy a hrozby, jimž židovský stát čelí v současné době. Na pozadí klíčových událostí dvacátého století vrhá nové světlo na současnost – to vše prostřednictvím životních příběhů několika osob.

Pokud jste si mysleli, že o holocaustu už je vše známo, možná jste se spletli. Známý britský historik Timothy Snyder přišel ve své další publikaci Černá zem s novým výkladem příčin a průběhu holocaustu. Hovoří například o „paradoxu Osvětimi“ jakožto symbolu, který přes všechnu svou hrůznost současně umožňuje na mnoho otřesných souvislostí válečného dění zapomenout.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio