Katolická liturgie po 450 letech v Hampton Court Palace, Světové dny mládeže a církevní restituce

9. leden 2016

Po 450 letech bude katolický biskup slavit nešpory v Hampton Court Palace, v královském paláci na jihozápadním předměstí Londýna. Podle Vatikánského rozhlasu bude kardinál Vincent Nichols slavit tuto liturgii 9. února v kapli vybudované kancléřem Jindřicha VIII. kardinálem Thomasem Wolseyem.

Kázat bude anglikánský biskup. Modlitbě bude předcházet diskuse o vztazích obou církví.

Přes dva miliony mladých lidí se vydá do Krakova na Světové dny mládeže

Přes 540 tisíc účastníků se přihlásilo na letošní Světové dny mládeže v Krakově. Ty proběhnou od 26. do 31. července. Podle organizátorů pocházejí přihlášky na setkání s papežem z více než 150 zemí.

V Krakově se na konci července očekává až přes dva miliony mladých lidí. Přibližně 300 tisíc jich přijede o týden dříve, aby pobývali v různých polských diecézích. U vzniku těchto Světových dnů mládeže stál právě polský rodák, nejdříve krakovský arcibiskup a posléze papež Jan Pavel II.

Církevní restituce

Státní instituce projednaly ke konci roku 2015 většinu žádostí o vydání majetku církvím. Státní pozemkový úřad a Lesy ČR, tedy úřady, které obdržely nejvíce výzev na vydání majetku, jich projednaly přes 90 procent. Stát už uzavřel dohody o vydání asi 130.000 hektarů lesů či zemědělské půdy, vydány byly stovky staveb i některé kulturní památky.

O další památky se církev a stát soudí a soudy budou asi ještě měsíce řešit desítky sporných případů týkajících se i dalšího majetku, o nějž církve žádají.

Výstava z květnové návštěvy papeže Františka ve Svaté zemi

Chrám sv. Barbory v Kutné hoře hostí výstavu fotografií z květnové návštěvy papeže Františka ve Svaté zemi. Fotografie z míst, kde se před dvěma tisíci lety rodilo křesťanství, shromáždilo a k výstavě připravilo Velvyslanectví Státu Izrael v České republice. Výstava byla od té doby k vidění na několika místech v České republice. V kutnohorském chrámu potrvá do konce ledna.

Spustit audio