Peníze na rekonstrukci stacionáře v brněnské Líšni pomáhali vykoledovat i jeho klienti

16. leden 2016

Kde končí peníze z Tříkrálové sbírky? Například v brněnském stacionáři Effeta se peníze od dárců proměnily v celé nové patro s bezbariérovým přístupem. Svůj podíl na tom měli i koledníci, kteří do něj sami denně docházejí.

„Tady máme zdvihací plošinu, kterou jsme vybudovali v rámci rekonstrukce, která umožní našim klientům výborný vstup do budovy i jednotlivých pater. Je tady od srpna 2015.“

Ukazuje Karel Weishäupel, ředitel denního stacionáře Effeta určeného pro lidi s autismem a mentálním postižením. Vysvětluje, co všechno umožnily postavit peníze vybrané Tříkrálovou sbírkou. Dvaadvacetimilionovou investici do rekonstrukce by si totiž bez pomoci dárců nemohli dovolit.

„Effeta – denní stacionář - je závislá na dotacích, jak z ministerstva, Jihomoravského kraje, od městských částí či Brna, a pravda je, že každý rok se dotace snižují, takže dotace na investice je těžké sehnat. Koncem roku 2014 začali rekonstruovat budovy a v srpnu 2015 jsme budovu vybudovali.“

Většina peněz šla ze zdrojů Evropské unie, přispěla i americká biskupská konference a 900 tisíc přišlo právě z Tříkrálové sbírky. Díky stavebním úpravám se zkvalitnilo prostředí pro klienty, kteří tak mohli opustit dosavadní prostory v havarijním stavu.

„Tak, jsme tady ve třetím patře, to je nově vybudovaná nadstavba,“ provádí dál budovou Weishäupel, „jsou tu celkem tři dílny, jedna místnost pro fyzioterapii a zázemí pro pracovníky. Můžeme se potom podívat i na dílny – máme tady duhovou dílnu, učebnu, senzomotorickou dílnu…“

V jedné z nich potkávám také Eliho, zatímco plete košík na psací potřeby: „Už minulý rok jsem chodil na Tříkrálovou sbírku. Byl jsem Kašpar.“ Letos nechodil, protože bylo náledí a bál se. „Ale mám hodně zážitků, moc se mi to líbilo minulý rok,“ dodává.

I Effeta totiž vysílá před domovní dveře spolu se sociálními pracovníky několik trojiček složených ze svých klientů. O zpívání sousedům a všechny s tím související aktivity je velký zájem, potvrzuje Jan Kuchar, který na trojičky dohlíží:

„Začínají přípravy tím, že vyrábíme koruny a kostýmy a doplňky, které si na sebe oblečeme a vyrážíme radostně vstříc domům a ulicím a koledujeme.“

Klienti se tak přímo podílí na výběru peněz na rekonstrukci a zvelebování jejich prostředí. Částka, kterou v brněnské Líšni vykoledují, zůstává stacionáři. Líšeňští sousedi si na ně už mnozí zvykli a každý rok je očekávají s cukrovím. Také letos si koledníci z Effety vykoledovali dárek. Ředitel jim totiž na zahradu chce pořídit ze získaných peněz pergolu.

autor: Martina Pelcová
Spustit audio