Změny v obřadu mytí nohou, ubytování pro lidi bez přístřeší a papež v mešitách

23. leden 2016

Na výslovné přání papeže Františka Kongregace pro bohoslužbu a svátosti zavádí některé změny v obřadu mytí nohou, který je součástí obřadů Zeleného čtvrtku. Podle nových pokynů mají být účastníci tohoto obřadu vybírání „mezi všemi členy Božího lidu“.

Zatímco podle dosavadních předpisů mohly být nohy myty pouze mužům či chlapcům – což už sám František v minulosti nedodržel - nyní se obřadu mohou účastnit i ženy. Dekret doporučuje, aby dvanáct vybraných jedinců reprezentovalo různé skupiny, aby byli zastoupeni muži a ženy, mladí a staří, zdraví i nemocní, klerici, zasvěcené osoby a laici.

Charita rozšířila v mrazivých dnech kapacitu ubytování pro lidi bez přístřeší

Charita rozšířila v mrazivých dnech kapacitu ubytování pro lidi bez přístřeší. V azylových domech přibývají přistýlky. Noc lze přečkat například v denním centru Charitního Domu sv. Benedikta Labre v Ostravě-Vítkovicích.

„V rámci naší organizace provozují místní Charity celkem 22 azylových domů pro ženy a muže s kapacitou téměř 1400 míst,“ upřesňuje ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo. Azylové domy provozované Charitou jsou především ve větších městech. K dispozici má Charita mimo jiné i dvacet pět nízkoprahových denních center.

„Lidé pomáhají hodně, donesli mnoho potravin v rámci Národní potravinové sbírky, také část výtěžku Tříkrálové sbírky půjde na pomoc lidem bez domova. Lidé nám nosí použité oděvy také do charitního šatníku, ze kterého je rozdáváme potřebným,“ říká Jiří Linart, vedoucí Charitního domu sv. Františka v Ostravě.

Čeští biskupové jednali o průběhu Národní pouti do polského Krakova

V Praze tento týden proběhlo 104. plenární zasedání České biskupské konference. Biskupové jednali například o průběhu Národní pouti do polského Krakova. Ta se uskuteční letos 28. května v rámci Roku milosrdenství. Bohoslužbu v krakovském kostele Božího milosrdenství bude sloužit kardinál Dominik Duka, kázat bude arcibiskup Jan Graubner.

František by se mohl stát prvním papežem, který navštíví římskou mešitu

František by se mohl stát prvním papežem, který navštíví římskou mešitu. Pozvání k její návštěvě obdržel od představitelů muslimské komunity v Itálii několik dní poté, co minulu neděli poprvé navštívil římskou Velkou synagogu. Tím potvrdil již zavedenou tradici. Po Janu Pavlu II. a Benediktu XVI. se stal třetí hlavou římskokatolické církve, která do římské synagogy zavítala.

03540787.jpeg

Římskou mešitu zbudovanou v roce 1994 ještě žádný z papežů nenavštívil. František byl už v mešitách v Turecku a ve Středoafrické republice, a v květnu 2014 vstoupil na jednoho z nejposvátnějších míst islámu, do Skalního dómu v Jeruzalémě.

Spustit audio