Papež na ekumenické připomínc začátku reformace, panortodoxní synod a Mezinárodní eucharistický kongres na Filipínách

30. leden 2016

Papež František se v říjnu letošního roku zúčastní ekumenické připomínky začátku reformace. Bohoslužbu ve švédském Lundu povede společně se zástupci Světové luterské federace. Půjde o první papežskou návštěvu Švédska od cesty Jana Pavla II. v roce 1989. Ekumenická bohoslužba se bude konat 31. října, 500 let poté, co teolog a kazatel Martin Luther přibil na dveře chrámu ve Wittenbergu svých 95 tezí proti odpustkům.

„Světová luterská federace si chce připomenout výročí reformace v ekumenickém duchu,“ uvedl generální sekretář federace Martin Junge. „Jsem hluboce přesvědčen, že zasazujeme-li se o smíření mezi luterány a katolíky, jednáme ve prospěch spravedlnosti, míru a smíření ve světě rozervaném konflikty a násilím,“ dodal.

Světová luterská federace sdružuje 145 církví a zastupuje více než 72 miliónů křesťanů.

Panortodoxní synod proběhne v červnu na Krétě

Panortodoxní synod se zástupci všech autokefálních pravoslavných církví proběhne v červnu na Krétě. Na závěr přípravného setkání ve Švýcarsku to oznámil moskevský patriarcha Kirill.

Původně se měl synod konat v Istanbulu, někdejší Konstantinopoli. Turecké město ale se stalo „nepohodlným“ pro ruskou delegaci po té, co mezi Moskvou a Ankarou vypuklou napětí po sestřelení ruského letounu na hranicích se Sýrií.

„Koncil se nebude konat v Istanbulu, pozice ruské církve byla akceptována. Navrhli jsme horu Athos, Rhodos a další místa, ale konstantinopolský patriarchát navrhl Krétu a my jsme návrh přijali,“ cituje Kirilla agentura Interfax.

Kréta patří pod jurisdikci konstantinopolského patriarchátu. Koncil začne 19. června, tedy na pravoslavnou slavnost seslání Ducha svatého.

Mezinárodní eucharistický kongres na Filipínách

Na patnáct tisíc věřících z jednasedmdesáti zemí se až do zítřka účastní Mezinárodního eucharistického kongresu na Filipínách. Mezi přítomnými jsou kněží, řeholníci i laici. Sešli se proto, aby připomněli zásadní význam eucharistie v životě a poslání katolické církve.

K boji proti chudobě a světu, který produkuje zbraně, zatímco miliony lidí hladoví, vyzval na úvod 51. ročníku kongresu kardinál Charles Bo z Barmy. Účastní se ho také dva čeští biskupové Vlastimil Kročil a Jan Vokál.

Spustit audio