Gita Zbavitelová: Izraelské ženy dosáhly historického vítězství. Budou moci číst z Tóry u Zdi nářků

7. únor 2016

Celých 27 let bojovaly izraelské ženy za rovnoprávnost v modlení u nejposvátnějšího místa judaismu, Zdi nářků v Jeruzalémě. Teď konečně získají vlastní, vládou spravovaný prostor, kde se nebudou muset řídit striktními ortodoxními pravidly – a s nimi všichni neortodoxní židé.

Významného vítězství dosáhl tento týden liberální a reformní proud judaismu v Izraeli. Po dlouholetém boji za rovnoprávnost v modlení u jeruzalémské Zdi nářků konečně získal velký legální prostor, kde se neortodoxní věřící budou moci modlit po svém.

Modlení u Západní zdi, jak se Zeď nářků jmenuje hebrejsky, se stejně jako veškerý náboženský život v Izraeli řídí ultraortodoxními pravidly. Modlitební prostor u nejposvátnějšího místa judaismu je rozdělen neprůhlednou stěnou na mužskou a mnohem menší ženskou část. Ženy se nesmějí modlit nahlas, předčítat z Tóry, zahalovat se do modlitebního šálu talitu ani používat modlitební řemínky tfilin jako muži. To považují liberální Izraelky za diskriminaci, ale stěžovali si i zahraniční reformní židé, kteří jsou z domova zvyklí modlit se s celou rodinou společně. To bude u Zdi možné až nyní.

Za rovnoprávnost v modlení bojuje v Izraeli už 27 let organizace s názvem Ženy Zdi, která se snažila omezení zlomit. Každý Roš chodeš se s tfilin a tality hlasitě modlily v oficiální ženské části a snášely urážky i fyzické útoky ultraortodoxních věřících a zatýkání policií.

Policisté odvádějí Ženu Zdi od Zdi nářků v Jeruzalémě

Před třemi lety dosáhly určitého kompromisu, když jim úřady zřídily plošinu u jižní části Západní zdi, která je od hlavního modlitebního prostoru oddělena můstkem vedoucím na Chrámovou horu. Ženy to přijaly jako dočasné řešení a bojovaly dál. Tlak na izraelskou vládu vyvíjely i zahraniční liberální židovské organizace, které připomínaly, že jen v Severní Americe se za neortodoxní označuje 90 % všech židů a ti se u Zdi cítí diskriminováni a často i šikanováni.

Teď izraelská vláda schválila výrazné rozšíření dočasné plošiny na 900 metrů čtverečních, která bude mít i prostor pro slavnosti jako bar micva. Projekt vyjde na skoro devět milionů dolarů a dokončen má být do dvou let. Až se tak stane, budou ze Zákona o svatých místech vypuštěny pasáže, které dosud ženám v modlení s talitem a tfilin u Západní zdi bránily.

Ženy Zdi u Zdi nářků v Jeruzalémě

Výsledný kompromis dává každé straně něco. Ultraortodoxní židé uhájili hlavní modlitební prostor jako místo, které se řídí nejpřísnějšími pravidly. Liberální židé získali vlastní sekci, kde se budou modlit, jak chtějí, a kde mohou ženy používat talit i tfilin, předčítat z Tóry i hlasitě zpívat a mluvit. Budou však stále mimo hlavní modlitební prostor, kam nebudou smět ani na něj neuvidí. Právě proto Ženy Zdi označily vládní rozhodnutí za „teprve první krok“.

Kdo byl hrdinou soudního procesu s Leopoldem Hilsnerem? A jak vznikají genocidy? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: gzb
Spustit audio