Australské kostely nabídly útočiště žadatelům o azyl, výstavy fotografií na téma Můj obyčejný život a valentinská pouť na Vyšehradě

13. únor 2016

Australské kostely nabídly útočiště žadatelům o azyl, kterým hrozí vypovězení do detenčního centra na ostrově Nauru v Tichém oceánu. Představitelé církve tak reagovali na středeční rozhodnutí australského Nejvyššího soudu, který potvrdil, že vládní politika umožňující držení migrantů v zařízeních mimo australské území je v souladu s ústavou.

Austrálie v rámci své přísné azylové politiky znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Některé kostely oznámily, že jsou připraveny poskytnout běžencům pomoc.

„Naše církevní komunita cítí povinnost jednat, ačkoli nám za to hrozí individuální tresty,“ uvedl v prohlášení děkan anglikánské církve ve městě Brisbane Peter Catt.

Charita Olomouc uspořádá výstavy fotografií na téma Můj obyčejný život

V průběhu tří měsíců uspořádá Charita Olomouc na třech místech v hanácké metropoli výstavu fotografií na téma Můj obyčejný život. Exponáty jsou výjimečné tím, že jejich autory jsou romské děti. Záměrem bylo pořídit snímky v prostředí, v němž se nejčastěji pohybují.

„Uspořádali jsme dva kurzy, v nichž se děti naučily základní práci s fotoaparátem i techniku správného focení,“ upřesňuje koordinátorka projektu, Adéla Adámková.

První výstava bude zahájena v pondělí 15. února v 16.30 hodin vernisáží v kavárně Betreka na Wurmově ulici 5. Při vernisáži vystoupí taneční uskupení Khale jakha a nově vzniklý pěvecký soubor z klubu Khamoro Charity Olomouc.

Valentinská pouť na Vyšehradě

Na zítřek připadá svátek svatého Valentina. Na pražském Vyšehradě, kde je uložena jeho relikvie, proto dnes proběhne už tradiční pouť. Bohoslužba v bazilice svatých Petra a Pavla začne v 15:30. A relikviář patrona zamilovaných bude vystaven před hlavním oltářem dnes i zítra.

Spustit audio