Setkání papeže Františka s ruským patriarchou Kirillem, Světový den mládeže v Krakově a nová mešita v Kodani

20. únor 2016

Papež František a ruský patriarcha Kirill vyzvali mezinárodní společenství k zastavení „vyhlazování“ křesťanů mimo jiné na Blízkém východě a k přijetí opatření na jejich záchranu. František a Kirill se sešli před týdnem na Kubě. Šlo o první setkání v dějinách mezi hlavami římskokatolické a ruské pravoslavné církve.

Oba také odsoudili „ztrátu jednoty“ mezi křesťany a vyjádřili přání, aby byla obnovena. V třicetibodovém prohlášení oba představitelé vyjádřili připravenost překonat historické rozpory s poukazem na to, že „nejsou konkurenty, ale bratry“. „S vědomím, že řada problémů přetrvává, doufáme, že naše setkání přispěje k obnovení jednoty chtěné Bohem,“ dodali také oba činitelé.

Na Světový den mládeže v Krakově už se přihlásilo přes půl milionu poutníků

Přes půl milionu poutníků se už přihlásilo na Světový den mládeže. Ten se koná koncem července v Krakově. Pořadatelé ale počítají, že se počet účastníků může vyšplhat ke dvěma milionům. Z České republiky je zatím přihlášena tisícovka lidí.

Ubytování, bude zajištěno především v rodinách, ale také na různých školách, internátech či vysokoškolských kolejích. Vyhrazená budou i místa pro stanové tábory. Novinkou tohoto ročníku Světového dne mládeže je kromě tradiční tištěné podoby Průvodce poutníka také jeho elektronická verze ve formě mobilní aplikace.

Nová mešita v dánské Kodani bude vedena pouze ženami

Nová mešita v dánské Kodani má všechny průvodní jevy tradiční muslimské modlitebny. Až na jeden. Mešita Mariam bude vedena pouze ženami. Deníku Politiken její zakladatelka – politická komentátorka Sherin Khankan – svěřila, že v existujících mešitách se necítila doma.

Ženy a muži v mešitách sedí tradičně odděleně, někdy s přepážkami uprostřed. Některé ženy vnímají, že toto oddělování, díky kterému například nevidí na imáma, negativně ovlivňuje jejich duchovní prožitek.

Khankan, která je jednou ze dvou imámek v nové kodaňské mešitě, je přesvědčená, že je potřeba otřást patriarchálními strukturami v náboženských institucích. A to nejen v rámci islámu, ale i judaismu a křesťanství.

Spustit audio