Biskup Malý se sešel se zástupcem Jezídů, změna protokolu ve Vatikánu a nositel letošní Templetonovy ceny lord Jonathan Sacks

5. březen 2016

Biskup Václav Malý se sešel se zástupcem Jezídů Baba Sheikh Hadím. Ten ve středu navštívil biskupa Malého v doprovodu iráckého velvyslance Shiltagha a informoval ho o situaci Jezídů v oblastech okupovaných tzv. Islámským státem.

Biskup Václav Malý se sešel se zástupcem Jezídů Baba Sheikh Hadím. Ten ve středu navštívil biskupa Malého v doprovodu iráckého velvyslance Shiltagha a informoval ho o situaci Jezídů v oblastech okupovaných tzv. Islámským státem.

„Z celkového počtu 560 tisíc je jich 400 tisíc v utečeneckých táborech a 15 % odešlo do zahraničí. Okolo 3000 žen zůstává v zajetí násilníků Daech (tzv. Islámského státu) a 2200 žen, které se podařilo osvobodit, trpí posttraumatickým šokem. Většina z nich byla znásilněna a jsou těhotné. Slíbil jsem morální podporu a podíl na větší informovanosti o této mírumilovné náboženské komunitě v Iráku.“

Řekl po schůzce biskup Malý. Zástupce Jezídů přijal v loňském roce také papež František.

Vatikán změnil protokol ohledně audiencí katolických hlav států, jejichž manželství neodpovídá pravidlům katolické církve

Vatikánský Státní sekretariát změnil protokol ohledně audiencí katolických hlav států, jejichž manželství neodpovídá pravidlům katolické církve. A to přímo na žádost papeže Františka. Protokol byl použit poprvé při návštěvě nového argentinského prezidenta Mauricia Macriho ve Vatikánu. Audience u papeže se zúčastnil v sobotu 27. února.

Dosud platilo, že pokud přijela do Vatikánu rozvedená a znovu sezdaná katolická hlava státu, jejíž první manželství nebylo papežem anulováno, její nová manželka či manžel museli během oficiální části návštěvy zůstat v jiné místnosti a papež ho pozdravil odděleně na konci setkání.

Změnu v protokolu přinesla jako první argentinský novinářka Elisabetta. Podle italského Vatican Insideru změnu protokolu potvrdili zdroje ze Státního sekretariátu.

Nositelem letošní Templetonovy ceny je lord Jonathan Sacks

Nositelem Templetonovy ceny pro letošní rok je lord Jonathan Sacks, bývalý vrchní rabín Britského Commonwelthu. Cenu získává za zásluhy o šíření tolerance a dialogu mezi náboženstvími. Jediná cesta k účinnému boji proti globálnímu vzestupu násilí a terorismu je podle Sackse právě uznání a respektování všech náboženských vyznání.

„V současnosti jsou náboženské hlasy slyšet nejsilněji od extrémistů a myslím, že to je strašně nebezpečné. Mluví k mladým dětem plných ideálů a skutečně je proměňují ve vrahy a my nemůžeme stále sedět a prostě to nechávat být.“

Řekl Sacks agentuře Reuters. Slavnostní předání Templetonovy ceny se bude konat 26. května 2016 v Londýně.

Spustit audio