Zvěst o vzkříšení zní nade vším

2. duben 2016

Čas běží a svátky jara, jak jsou Velikonoce také nazývány, jsou už za námi. Ale je tomu skutečně tak? Neobsahují Velikonoce něco, co nás vlastně provází stále a každým dnem našeho života?

Křesťané slaví velikonoční dobu plných padesát dnů. A prvních osm – nazvaných velikonoční oktáv – chápou jako jeden jediný veliký den veliké oslavy vítězství života nad smrtí. Ano, to je hlavní poselství Velikonoc: Život je silnější než smrt!

Kolik se toho odehrálo v dějinách lidstva, kolik se toho denně odehrává. Říše a jejich vládcové přicházejí a odcházejí. Svět je stále v pohybu – dnes více, než jindy. Mnohé kolem nás se stále mění.

A přece jsme tu stále my – lidé – se svými přáními i touhami, které nás ženou dál a dál, v žízni po štěstí, po naplnění, po životě bez konce.

Zvěst o vzkříšení zní ozvěnou, která se klene nad dějinami už 2000 let!

Jak je to možné? Jak je možné, že zvěst o něčem tak nepravděpodobném, jako je vzkříšení z mrtvých, dokázala odolat všem skepsím a všemu, co se jí snaží popřít?

Zřejmě proto, že je odpovědí na největší otázku lidstva … Že je to největší naděje v největší beznaději …. Největší světlo v největší tmě …

NADĚJE!

Co je větší nadějí, než to, že smrt je poražena… Nic už nemůže zničit život!!
Co je větší nadějí, než to, že stejná síla, která dala Kristu nový život, chce jej dát i nám, protože je to síla milosrdná!

„Když Bůh něco dává, je to neodvolatelné …“ říká Bible.

Když nám dal život, nedal jej na čas, na zkoušku… ale trvale!! Musí tedy být cesta k životu – a Velikonoce ukazují, že je!! Každý den, každý okamžik, pro každého, pro všechny a pro všechno. Protože cílem je nikoli zánik, ale bytí bez konce.

Může být zvěst, která v sobě obsahuje více naděje?

Přeji Vám ze srdce, ať vás tato naděje života nikdy neopouští!

Autor je farář Římskokatolické farnosti Domaslavice.

autor: Jan Vecheta
Spustit audio