Úmrtí spisovatele Imre Kertézsa, objev svitků s textem knihy Ester a zahraniční investice v Izraeli

3. duben 2016

Ve věku 86 let tento týden zemřel významný maďarský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertézs. Ve svém díle čerpal především ze zážitků z koncentračních táborů v Osvětimi a Buchenwaldu, kterými prošel jako mladý chlapec. Česky jeho nejznámější romány vyšly pod názvy Člověk bez osudu nebo Kadiš za nenarozené dítě.

Ve Varšavě byly objeveny tři svitky s textem biblické Knihy Ester, s níž je spjat židovský svátek Purim. Na světlo se dostaly poté, co se při rekonstrukci domu rozpadla jedna ze zdí. Budova stála v místech, kde se za války nacházelo židovské ghetto.

Bruselské náměstí Place de la Bourse v centru města pokryly po teroristickém útoku 22. března tisíce květin a vlaječek zemí celého světa na paměť obětí barbarského činu. Média informovala o několika případech, kdy přítomní zabránili politickému zneužití pietní akce, když protiizraelským aktivistům nedovolili odstranit izraelské státní symboly.

Přímé zahraniční investice v Izraeli dosáhly v roce 2015 celkem 11 miliard 600 milionů dolarů. V zemi současně působí na 270 nadnárodních společností. Na výzkumné a rozvojové aktivity vydává Izrael více než kterýkoliv jiný stát – 4,2 % hrubého národního produktu.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio