Životní jubileum hebraistky Jiřiny Šedinové, nový židovský premiér Ukrajiny a skvělé ekonomické výsledky Izraele

17. duben 2016

Ve čtvrtek 21. dubna si v pražské Maiselově synagoze připomeneme životní jubileum přední české hebraistky Jiřiny Šedinové. Představen bude i její čerstvě vydaný překlad kroniky pražského renesančního židovského polyhistora Davida Ganse „Ratolest Davidova“. Ukázky z něj přečte Josef Somr.

Ukrajina má poprvé v historii židovského premiéra. Osmatřicetiletý Volodymyr Hrojsman nahradil ve funkci Arsenije Jaceňuka. Hrojsman dříve působil jako starosta města Vinnycja, kde se aktivně účastnil života tamní židovské obce. Jeho vláda bude usilovat především o posílení vztahů s Evropskou unií.

Vídeňské Leopoldovo muzeum navrátí dvě malby Egona Schieleho tamní židovské obci. Ta reprezentuje dědičku majetku ukradeného nacisty. Současně budou pokračovat jednání o osudu tří dalších děl stejného autora v držení muzea, na která dnes 95letá dědička rovněž vznesla nárok.

Izrael zaznamenal v loňském roce nejlepší ekonomické výsledky od poloviny 80. let minulého století. Ekonomický růst dosáhl 2,5 procenta a nezaměstnanost 5,3 procenta. Pro tento rok se počítá s růstem o 2,8 procenta.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio