Královehradecká ulice Kleinerových, útok na židovského školáka v Belgii a biblické ovce v Kanadě

26. červen 2016

„Kleinerových“ – tak se od pátku nově jmenuje jedna ulice v Hradci Králové. Připomíná památku místní židovské rodiny i všech dalších Židů z města a okolí, kteří zahynuli během šoa. Mezi čestnými hosty slavnostního odhalení nového názvu byla i paní Hana Kleinerová, která jako jediná z rodiny přežila válku v Anglii coby „Wintonovo dítě“.

Dvanáctiletého židovského žáka základní školy na bruselském předměstí Braine-le-Chateau popálili na zádech spolužáci. Ti chlapce již delší dobu šikanovali kvůli jeho židovství, nyní na něj ve sprchách zblízka vystříkali několik deodorantů. Jednalo se podle nich o „zplynování“.

Již pátý ročník má za sebou česko-izraelský projekt Cemach – hebrejsky rostlina – určený českým a slovenským středoškolákům. I letos porota vybrala a tuto středu vyhlásila vítěze v literární, výtvarné a digitální kategorii, kteří se za odměnu podívají do Izraele. Letošního ročníku se aktivně účastnilo 134 škol a do samotného projektu se přihlásilo 1163 studentů.

Do Izraele se v létě po generacích přestěhují z Kanady takzvané „biblické ovce“. Údajně se jedná o potomky stáda praotce Jákoba. Jako jediné ovce na světě totiž odpovídají popisu biblické knihy Genesis: mají skvrnitou kůži, strakatou vlnu a pruhy na kolenou a kotníkách. Současní majitelé ovcí v Kanadě mají za to, že původní stádo odešlo s Jákobem ze země kanánské do Egypta, odtud pak během Exodu do severní Afriky a přes Španělsko a Anglii až do Severní Ameriky. V Izraeli v současnosti Jákobovy ovce nežijí.

Italský parlament schválil zákon, který umožní trestně stíhat popírání holocaustu. Bude to možné díky novelizaci zákona, který postihuje propagandu a podněcování nenávisti na základě rasismu, etnické příslušnosti či náboženského vyznání. Nově bude trestné i popírání genocidy a zločinů proti lidskosti podle definice Mezinárodního soudního dvora.

Ohrožuje dnešní Evropu opět nacionalismus? Jak pomohlo Československo izraelským pilotům? A proč Židé při čtení Tóry používají ukazovátko ve tvaru ručičky? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio