Zprávy z židovského světa

4. září 2016

Rozhodnutí českého ministerstva školství vyvolalo velký poprask v Izraeli. Na palestinskou žádost budou české školní atlasy od příštího roku označovat za hlavní město Izraele Tel Aviv. Izrael ovšem považuje za svou metropoli Jeruzalém. Ten si si nárokují i Palestinci a mají v tom podporu řady evropských zemí.

Ještě týden můžete v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze zhlédnout výstavu Trosečníky v Šanghaji: Ghetto Hongkew očima uprchlíků a objektivem Arthura Rothsteina. Snímky světoznámého fotoreportéra představují dosud nepříliš známou historii šanghajského ghetta za druhé světové války. V době, kdy svět až na nepatrné výjimky uprchlíky odmítal, v něm našli útočiště i českoslovenští Židé.

Izraelská národní knihovna zvítězila ve sporu o soubor rukopisů a kreseb Franze Kafky. Ty zatím měly ve svém vlastnictví dcery někdejší sekretářky spisovatele Maxe Broda, kterému je jako svému příteli svěřil sám Kafka. Skončila tak osm let trvající soudní pře o dosud nezveřejněné dokumenty z Kafkovy pozůstalosti.

V srpnu 1942 povraždili nacisté v Kovelu na severozápadě Ukrajiny několik tisíc Židů – dle různých zdrojů 2500 až 6000 osob. Na místě jejich masového hrobu byla nyní zřízena malá zoologická zahrada. Místní židovská komunita označila tuto skutečnost za projev apatie a cynismu.

Proč byste se o víkendu měli vydat do Děčína? Jak se mluvilo před stovkami let v pražské židovské čtvrti? A jak to vlastně bylo s golemem? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio