Dobrá otcovská rada

28. leden 2017

Asi znáte něco podobného. Jeden student půjčil kamarádovi tisíc korun. Nevzal si žádné potvrzení, byl to přece kamarád. Na oplátku získal ujištění, že svoji tisícikorunu dostane brzy. Čas plynul a nic se nedělo.

Milý student se tedy o své peníze začal zajímat. A víte, co zjistil? Jeho přítel se mezi tím přestěhoval z kolejí do podnájmu, v menze se mu pečlivě vyhýbal a telefonem nebyl k zastižení. V takové situaci se říká – babo raď.

Ale náš student měl lepší nápad. Svěřil se svému otci. Táta, zkušený právník a starý lišák, se zamyslel a poradil:

„Napiš mu dopis a požádej ho o vrácení dvou tisíc korun.“
„Snad jen tisíc,“ divil se syn.
„Jen napiš dva tisíce,“ usmál se otec. „A uvidíš, určitě ti obratem odpoví, že ti dluží jen tisíc korun. Dostaneš to pěkně písemně a ještě jeho vlastní rukou.“

Tomu se říká bezva finta a také spolehlivě zafungovala. Hoch se zkrátka obrátil na toho pravého, s nímž našel to pravé řešení.

Na koho ve svém životě spoléháme my? Hlavně my křesťané? Kde chceme najít pomoc a radu? Proč se často trápíme a zoufale hledáme v místech, kde je nelze najít? Vždyť i my máme v nebi milujícího otce, který chce udělit svoji moudrost každému, kdo ho o ni poprosí.

O tom nás Boží slovo jasně informuje, vzpomeňme například v Matoušově evangeliu, kde sám Ježíš uklidňuje svoje učedníky, když jim říká:

„A když vás obžalují, nedělejte si starosti, jak a co budete mluvit, neboť v tu hodinu vám bude dáno, co budete mluvit.“

Ano, někdo namítne, že tenhle příběh se odehrál příliš dávno a dnes už je pasé. Omyl. Slovo Boží není jen módní či dobovou záležitostí a nepodléhá změnám času. Jeho slavné ujištění platí dodnes pro každého, kdo chce Pána Ježíše následovat. Proto se nebojme, jen věřme.

autor: Erwin Kukuczka
Spustit audio