Protest židů v Chorvatsku, izraelská zpěvačka Noa v Brně a londýnský muslimský starosta proti projevům z nenávisti

5. únor 2017

Zástupci židovské komunity v Chorvatsku se stejně jako loni nezúčastnili státní ceremonie v záhřebském parlamentu při příležitosti Dne památky obětí holocaustu. Rozhodli se tak na protest proti vládní bagatelizaci zločinů chorvatského ustašovského režimu za druhé světové války. Za zvlášť urážlivé považují, že v koncentračním táboře v Jasenovaci byla nedávno odhalena pamětní deska se slovy ustašovského pozdravu.

Janáčkovo divadlo v Brně bude v pondělí 6. února, hostit významnou izraelskou zpěvačku. Achinoam Nini známá pod uměleckým jménem Noa je častým hostem světových pódií, vystupovala s mnoha hudebními legendami. V jejím repertoáru jsou písně v devíti jazycích, mnohdy za vlastního doprovodu na kytaru, klavír či bicí. Koncert začíná v osm hodin večer.

Kandidáta francouzské Socialistické strany do květnových prezidentských voleb Benoit Hamona podpořili ve stranických primárkách i významní, veřejně známí antisemité – komik Dieudonne M’bala M’bala a představitel extrémní pravice Alain Soral. Po výzvě organizace bojující proti antisemitismu se Benoit Hamon od podpory obou mužů distancoval.

Londýnský muslimský starosta Sadiq Khan vyzval obyvatele města k aktivnímu postoji vůči projevům z nenávisti. Stalo se tak po sérii antisemitských incidentů v hlavním městě Spojeného království Velké Británie a Irska. Khan patří v britské Straně práce k rozhodným odpůrcům antisemitismu v jejích vlastních řadách.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio