Stabilní izraelská ekonomika, Jom ha-šoa a výstava Vrátit obětem jejich tvář…

30. duben 2017

Izrael zaznamenal loni jeden ze svých ekonomicky nejúspěšnějších roků. Zasloužila se o to téměř nulová inflace, nízká nezaměstnanost a 4% růst HDP. Prestižní americká společnost Bloomberg, analyzující ekonomiku a finanční operace, nyní ve svém žebříčku nejstabilnějších ekonomik světa zařadila Izrael v loňském roce na 3. místo.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres při příležitosti izraelského svátku Jom ha-šoa uvedl, že bude stát v prvních řadách boje proti antisemitismu, jehož moderní formou je i popírání existence Státu Izrael. Obdobně diplomatičtí zástupci Evropské unie v Izraeli ve společném prohlášení mimo jiné uvedli, že Evropská unie je jednotná ve svém rozhodnutí zabezpečit evropským Židům naprostou bezpečnost.

„Vrátit obětem jejich tvář…“. Tak se jmenuje výstava, která bude zítra při příležitosti 75 let od transportů židů z Vodňan do Terezína otevřena v bývalé vodňanské synagoze. Výstava, na níž se podílí několik domácích paměťových institucí, potrvá do 18. června a otevřena bude každý den s výjimkou soboty.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio