Synagoga v Hradci Králové a napjaté izraelsko-švédské vztahy

28. květen 2017

Secesní synagoga v Hradci Králové z počátku 20. století dostane nové užití. Náboženským účelům sloužila ještě krátce po válce, v letech 1960 – 2007 byla sídlem Státní vědecké knihovny. Nově má budova, patřící Židovské obci v Praze, sloužit jako multifunkční prostor zahrnující kavárnu, konferenční sál a kanceláře. Za projektem stojí místní skupina BIZ.

Mezi Švédskem a Izraelem nadále panují napjaté vztahy. Organizace Švédský institut, spadající pod ministerstvo zahraničí, nově zablokovala přístup na svůj oficiální twitter izraelskému velvyslanci ve Švédsku Isaacu Bachmanovi a izraelskému ministerstvu zahraničí. Jejich příspěvky totiž byly zahrnuty mezi blokované účty, které podporují násilí, extremismus, homofobii a rasismus. Naproti tomu žádné příspěvky z Íránu a Saúdské Arábie takto postiženy nebyly.

Mundhir Abdallah, imám kodaňské mešity Al-Faruq, citoval koncem března ve svém kázání tradiční text islámu vyzývající k zabíjení Židů. Jeho vystoupení však vzbudilo rozruch až poté, co mešita tento měsíc zveřejnila kázání prostřednictvím kanálu Youtube a facebookových stránek. Dánská židovská obec vyzvala policii k vyšetřování pro podněcování k rasové nenávisti a ministryně pro integraci a imigraci Inger Stojberg označila imámova slova za „hrozivá, nedemokratická a ohavná“.

„Kdybych měl křídla“ – tak je nazván koncert židovské hudby, který se uskuteční v pražské libeňské synagoze v Ludmilině ulici v Praze 8. Toto úterý 30. května od 20 hodin zde komorní sbor L´Asenzio za klavírního, houslového a klarinetového doprovodu přednese židovské tradiční a chasidské písně, ale též skladbu terezínského umělce Viktora Ullmana a soudobého amerického skladatele Erica Whitacra.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio