Obraz Panny Marie Lidické, solidarita s egyptskými koptskými křesťany a situace v Jižním Súdánu

3. červen 2017

Obraz Panny Marie Lidické českého malíře Zdirada Čecha požehnal ve středu papež František v závěru středeční audience na Svatopetrském náměstí. Setkal se také s Veronikou Rýmonovou, která přežila lidickou tragédii. Tato událost, stejně jako mezinárodní konference věnovaná dětským obětem ozbrojených konfliktů, připomněla v Římě 75. výročí vypálení Lidic. Jedním z cílů konference bylo podle pořadatelů vytvoření spolupráce v boji proti porušování práv dětí a zvýšení povědomí o tomto problému.

Solidaritu s egyptskými koptskými křesťany po pátečním teroristickém útoku na autobus poutníků směřujících do odlehlého kláštera vyjádřil v neděli papež František. „Oběti, mezi nimiž byly i děti, byly zabity poté, co se odmítly zřeknout křesťanské víry,“ řekl papež. Při útoku, ke kterému se přihlásil tzv. Islámský stát, bylo zabito 29 lidí, další desítky byly zraněny.

K papežově návštěvě Jižního Súdánu letos nedojde a to z bezpečnostních důvodů. Informoval o tom vatikánský mluvčí Greg Burke. František měl do země v severovýchodní Africe cestovat spolu s primasem anglikánského společenství. Termín však zatím nebyl stanoven. Vatikán nevylučuje, že by k návštěvě mohlo dojít v příštích letech. Zemi sužuje občanská válka a podle vatikánské delegace, která měla návštěvu připravit je situace v zemi tragická. Vláda Jižního Súdánu spolu s OSN potvrdila na začátku letošního roku v zemi hladomor. Za něj může konflikt a také velké sucho.

V Brně-Řečkovicích si dnes můžete zajít na křesťanský festival Full of life. Jeho součástí jsou vystoupení různých hudebních žánrů, divadelní představení pro děti i dospělé nebo přednášky a workshopy. Program festivalu začne od 14 hodin v areálu bývalého pivovaru (nad kostelem) na Palackého náměstí v Brně-Řečkovicích.

Spustit audio