Kritika odstoupení USA od Pařížské dohody o klimatu a vatikánský pavilon na výstavě EXPO

10. červen 2017

Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od Pařížské dohody o klimatu kritizují biskupové Spojených států. Předseda Výboru pro spravedlnost a mír Oscar Cantu varuje, že rozhodnutí ohrozí obzvláště ty nejchudší a nejzranitelnější komunity.

Prohlášení, které Cantu vydal, zmiňuje, že dopad změny klimatu je už viditelný při „zvyšování hladiny moří, tání ledovců, intenzivnějších bouřkách a častějších vlnách veder“. Pařížskou dohodu jako důležitý mezinárodní mechanismus při prosazování ochrany životního prostředí a při zmírňování změny klimatu podporuje jak Biskupská konference USA, papež František, tak celá katolická církev. Hodnota péče o stvoření je podle něj stvrzená už v Bibli.

„Ženy musejí mít stejné možnosti, včetně možnosti přijmout stejnou odpovědnost jako muži,“ prohlásil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinál Jean Louis Tauran. Zmíněná instituce tento týden na svém plenárním zasedání mluvila právě o „Roli ženy ve výchově ke všeobecnému bratrství“.

Pavilón s titulem „Energie pro společné dobro. Péče pro náš společný dům“ otevřel Vatikán na světové výstavě EXPO 2017. Na včerejší inauguraci zastupoval v kazašské Astaně Svatý stolec kardinál Peter Turkson. Výstavní prostory byly zařízené ve spolupráci s místní církví a představují téma energie budoucnosti na základě rovného a udržitelného užívání přírodních zdrojů.

A ještě jedno pozvání dnes do Plzně. Tam od 11 hodin začíná tradiční festival PilsAlive. Na nádvoří plzeňského biskupství na náměstí Republiky se můžete se těšit na soudobou křesťanskou hudbu.

Spustit audio