Angela Merkelová u papeže a 200 kostelů budovaných v Moskvě

17. červen 2017

Dnes se ve Vatikánu s papežem Františkem sejde německá kancléřka Angela Merkelová. Schůzka je zajímavá i vzhledem k nedávné audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa, během které se projevily odlišné názory obou státníků na řadu věcí. Není žádným tajemstvím, že jak v přístupu k uprchlíkům, tak třeba i k dodržování závazků plynoucích z Pařížské klimatické dohody je Angela Merkelová názorově papeži blíže.

Německá kancléřka se s papežem zatím sešla třikrát – v letech 2013, 2015 a 2016. Na veřejnost se také dostalo, že Angela Merkelová rozčileně volala papeži Františkovi poté, co v listopadu 2014 v Evropském parlamentu přirovnal Starý kontinent k neplodné ženě, neschopné rodit děti.

Konference evropských (nekatolických) církví KEK vyzvala křesťany, aby se v neděli 18. 6. spojili v modlitbě za všechny, kdo zemřeli při cestě za důstojným životem v Evropě. Podle údajů KEKu od roku 2000 takto ztratilo svůj život přes 30 tisíc utečenců. Jen za letošek už v oblasti Středozemního moře zemřelo nebo je pohřešováno 1808 migrantů. „Nemůžeme utéct před spoluvinou, kterou jako Evropani na tomto nekončícím martyriu také máme,“ uvedl v této souvislosti Generální sekretář KEKu Heikki Huttunen.

Český teolog, filozof a spisovatel Tomáš Halík převzal tento týden v Polsku cenu Uměním k Bohu (Per artem ad Deum), kterou každoročně uděluje Papežská rada pro kulturu za podporu dialogu mezi kulturami. Informovala o tom Česká křesťanská akademie. Toto ocenění „vatikánského ministerstva kultury“ se tradičně uděluje během festivalu Sacroexpo v polském městě Kielce. Spolu s Tomášem Halíkem byli vyznamenáni polský astronom a teolog Michael Heller a německá umělkyně Claudia Henzlerová. V přednášce s názvem „Rozeznávat znamení doby“ Halík vyzval představitele církve, aby nepodporovali autoritativní, populistické a nacionalistické režimy v postkomunistickém světě, které omezují demokratické svobody.

200 nových kostelů, budovaných v Moskvě, nebude věřícím stačit. Prohlásil to moskevský patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, při schůzce s diplomaty. V rámci programu, který z popudu patriarchy začal v roce 2009, se jedná o vybudování 200 kostelů. Podle slov patriarchy se jich zatím podařilo v Moskvě otevřít 40. Moskevský patriarcha Kirill je hlavou církve, která sdružuje více než polovinu z 250 milionů ortodoxních křesťanů žijících po celém světě. Kirill je také vlivnou politickou osobností s podporou prezidenta Vladimira Putina.

Spustit audio