Sté výročí Židovského muzea v Praze připomíná gigantická archa

14. září 2006

U příležitosti oslav 100. výročí založení Židovského muzea v Praze vytvořila kanadská mediální umělkyně Melissa Shiff video-skulpturu ve tvaru gigantické lodi s názvem Archa. Archa je vystavena pod širým nebem, v bývalé Malé Pinkasově uličce (na křižovatce ulic Široké a Valentinské) od 14. září 2006 do 14. ledna 2007.

Melissa Shiff vysvětluje symboliku Archy těmito slovy: "Muzeum má podobné poslání jako Noemova archa v Tanachu (hebrejské Bibli) - jeho úkolem je zachraňovat vzácné předměty, které by jinak byly zničeny přírodními nebo jinými katastrofami. Proto se Archa ukázala být výstižnou metaforou nejen pro projekt o muzeu v obecném smyslu, ale především o tomto muzeu, v němž se během holocaustu podařilo zachránit tisíce a tisíce předmětů." Židovské muzeum v Praze je v současné době největším depozitářem židovského kulturního dědictví v diaspoře.

Melissa Shiff: Archa

Archa je čtyři a půl metru vysoký objekt sestavený z akrylátových a hliníkových komponentů. Po setmění se její stěny proměňují v trojrozměrnou promítací plochu, na niž je pomocí dvou uvnitř umístěných projektorů promítáno třicetiminutové video, které vypráví pohnutý příběh Židovského muzea a Židovské obce v průběhu minulého století. Video-socha odkazuje na muzeum jako na archu, která zachraňuje vzácné doklady židovského kulturního a náboženského dědictví, a na archiv, jenž pomáhá uchovat kulturní paměť národa. Archa však nevypráví pouze příběh jednoho muzea a jednoho etnika. Také odkazuje na ničivé síly, které ohrožují poslání muzea sbírat, seřazovat a třídit archiv; ať máme na mysli člověkem způsobené katastrofy ve 20. století (holocaust), nebo přírodní katastrofy (nedávné záplavy v Praze).

Místo v bývalé Malé Pinkasově uličce, kde je Archa vystavena, nebylo vybráno náhodně. Je to prostor, který spojuje živou ulici města s židovským ghettem a hřbitovem. Jak uvedl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, pokud to finanční situace dovolí, v budoucnu by na tomto místě měly stát tři sochy Aleše Veselého s názvem Tři brány.

Melissa Shiff: Archa
O autorce Archy:

Melissa Shiff se ve svých dílech zaměřuje na přetváření a obnovování židovských tradic a zvyků, skrze něž se snaží aktualizovat tradiční úzké propojení judaismu a myšlenky sociální spravedlnosti. Informace o projektech Melissy Shiff spadajících do oblasti uměleckého aktivismu (jako např. The Times Square Seder / Seder na Times Square a The Medium is the Matzo / Médiem je maces) jsou uvedeny v letošním zářijovém čísle amerického časopisu pro mediální umění Afterimage. Video-socha Melissy Shiff Elijah Chair / Eliášovo křeslo byla v roce 2004 vystavena v Goodkind Media Gallery Židovského muzea v New Yorku. Z jejích dalších výstav a videoinstalací zmiňme Gender Cuts/The Jew Under the Knife / Gendrový řez/Žid pod skalpelem o tématu rituální obřízky nebo Postmodern Jewish Wedding / Postmoderní židovská svatba, která byla letos na jaře k vidění ve Španělské synagoze v Praze. V nedávné době Shiff založila internetový obchod JAP - Jewish Art Projects/Products/Politics, v němž nabízí svoje nápaditě přetvořené rituální předměty. Obchod je možné navštívit buď prostřednictvím internetové stránky www.melissashiff.com, nebo na adrese www.japshopper.com.

Melissa Shiff u Archy
Spustit audio